COVID-19 in Matadi: verplegend personeel op straat voor hun verloning van 3 maanden (CongoForum)

Gezondheidswerkers die zich inzetten voor de respons tegen het coronavirus gingen gisteren de straat op en eisten de achterstallige verloning voor drie maanden dienst. Ze zeggen dat ze tot nu toe niet weten waar de 500 000 dollar die de regering aan Centraal-Kongo heeft toegekend, als onderdeel van de strijd tegen COVID-19, is gebleven. De deelnemers aan de mars werden op brute wijze uiteengedreven door de politie die was uitgezonden om de orde te herstellen, meldt Radio Okapi.

Lokale bronnen zeggen dat de politie op het plein voor het provinciale referentieziekenhuis van Kinkanda, het startpunt van de mars, traangas begon af te vuren om ongeveer 200 demonstranten uiteen te drijven. Die laatsten waren vastbesloten om hun rechten op te eisen. Het ging voornamelijk over verplegend personeel en werkende krachten van het nationaal programma voor ‘hygiëne aan de grenzen’ die sinds 24 april, toen het coronavirus in Centraal-Kongo uitbrak, hebben gewerkt om levens te redden.

Ondanks de aanwezigheid van de politie marcheerden demonstranten vreedzaam naar de ingang van ‘Safari’, bijna een kilometer verderop. Volgens Radio Okapi vuurden de politieagenten traangas af en er zou zelfs een verpleger mishandeld geworden zijn. De betogers hekelen deze repressie en omschrijven deze als zijnde “woest”.

Deze demonstratie door het verplegend personeel van Matadi is de tweede sinds het bedrag van 500 000 dollar dat door de centrale regering was verzonden, in Centraal-Kongo aankwam. Voor de autoriteiten hangt de betalingsachterstand niet van hen af, maar eerder van de bankprocedures.

© CongoForum, 28/07/20 (rok)

Beeld: de COVID-19-staking van gezondheidswerkers in Matadi in Centraal-Kongo. Zij demonstreerden op 7 juli 2020 om de betaling te eisen van twee maanden betalingsachterstand

Bron: Radio Okapi / Ph. Nana Pluriche Mambu

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.