Explosief rapport: Dan Gertler deed alles om aan Amerikaanse sancties te ontsnappen (CongoForum)

KINSHASA – De steenrijke Israëlische zakenman Dan Gertler heeft allerlei manoeuvres uitgeprobeerd om te ontkomen aan Amerikaanse sancties. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de ngo Global Witness en het Afrikaanse klokkenluidersplatform PLAAFF.

Gertler valt sinds december 2017 onder Amerikaanse sancties. De Amerikaanse Schatkist gaat ervan uit dat de man tussenpersoon was bij de verkoop van Congolese mijnbouwbelangen. De hele zaak zou Congo bijna 1,5 miljard dollar hebben gekost tussen 2010 en 2012, meldt Radio France Internationale.

In het rapport ‘Des sanctions, mines de rien’ is te lezen hoe Dan Gertler in het najaar van 2017 de nieuwe holding Gerco SAS en een aantal andere vennootschappen uit de grond stampte. Hij begon daarmee enkele weken voor de VS hun sancties tegen hem officieel bekendmaakten.

Al die vennootschappen werden gekoppeld aan de echtgenote van Gertler, leden van zijn familie en vrienden. Zo kon de steenrijke zakenman actief blijven in de DR Congo. De vennootschappen kregen nog meer mijnconcessies in handen kort voor Joseph Kabila moest vertrekken als staatshoofd. Eén van de bedrijven tekende zelfs een contract met het – zieltogende – mijnbouwbedrijf Gécamines.

Met de steun van onderzoeksjournalisten ontdekten Global Witness en PLAFF het bestaan van een heel netwerk van bedrijven. Sommige daarvan zitten in belastingparadijzen, in Hongkong, in Zwitserland, zelfs in de Tsjechische Republiek. Heel wat transacties verliepen via de Congolese bank Afriland, een onderdeel van een Kameroense bank. Afriland wordt verdacht van betrokkenheid bij het witwassen van tientallen miljoenen dollars, dikwijls door het deponeren van grote hoeveelheden geld.

Het explosieve onderzoek zal zeker niet in goede aarde vallen bij Dan Gertler en al evenmin bij zijn commerciële partners zoals het Zwitserse Glencore. In Zwitserland is onlangs een gerechtelijk onderzoek gestart tegen Glencore, dat wordt verdacht van feiten van corruptie in Congo.

Uit het rapport blijkt overigens dat Gécamines in 2018 – nog voor de Congolese verkiezingen – een contract over mijnactiva tekende met Evelyne Investissement, dat eigendom is van een vertrouweling van Gertler. Die mijnactiva zouden naar verluidt erg veel geld waard kunnen zijn.

© CongoForum, 02.07.20

Beeld: Dan Gertler

Bron: Info Congo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.