Félix Tshisekedi is blij met parlementaire commissie die koloniaal verleden van België zal onderzoeken (CongoForum)

KINSHASA / BRUSSEL – De Belgische Nationale Feestdag, op 21 juli 2020, heeft president Félix Tshisekedi in zijn pen doen kruipen om een brief te schrijven naar koning Filip. In zijn brief toont Tshisekedi zich tevreden over de installatie van een parlementaire commissie die zich zal buigen over het koloniale verleden van België, bericht de Belgische pers.

Eind juni had Tshisekedi al gunstig gereageerd op het ‘diepe spijt’ van koning Filip over sommige elementen uit het Belgische koloniale verleden. Nu hoopt de president dat de conclusies van de parlementaire commissie het samenleven van Congolezen en Belgen zullen verbeteren en dat ze het engagement van beide landen in de strijd tegen alle mogelijke discriminaties zullen versterken.

Graag sterkere banden

Tshisekedi is vragende partij om de banden tussen Congo en België nog te verstevigen, een positieve houding die vaak ontbreek bij zijn voorganger Joseph Kabila. “De banden tussen onze twee landen zijn historisch en uitzonderlijk”, aldus Tshisekedi. “En dat moet zo blijven op lange termijn”. Tshisekedi bevestigt zijn ambitie om de onderlinge relaties aan te zwengelen tussen beide landen en tussen de inwoners van Congo en België.

Naar aanleiding van 21 juli sprak de president overigens zijn vriendschap voor het Belgische volk uit. “De Belgen werden zwaar getroffen door de coronacrisis”, luidt het.

© CongoForum, 22.07.20

Beeld: Félix Tshisekedi

Bron: Présidence RDC

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.