Félix Tshisekedi onverwacht op ‘privébezoek’ in België (CongoForum)

BRUSSEL – De Congolese president Félix Antoine Tshisekedi Tshilombo verblijft sinds zondag 5 juli in Brussel. Het gaat, aldus eensluidende bronnen die dit bevestigen aan de RTBF, om een ‘privébezoek’ van het Congolese staatshoofd. Maar dan wel op een ogenblik dat de huidige regeringscoalitie in Congo onder zware spanning staat.

Uiteraard kunnen heel wat vragen worden gesteld bij dit bezoek. Sommige bronnen gewagen van een ‘medische controle’, andere bronnen stellen dat het staatshoofd tijdens zijn verblijf ongetwijfeld onder vier ogen gesprekken zal hebben met Belgische en Europese bewindslieden en instanties.

De aanwezigheid van Félix Tshisekedi in België is ook door een ‘zeer goede bron’ bevestigd aan het persagentschap Belga én aan CongoForum.

Volgens de website Congo Indépendant zal het bezoek een ‘tiental dagen’ duren en dat op een ogenblik dat de coalitie die nu aan de macht is in Kinshasa in bijzonder zwaar weer is terecht gekomen.

Het is alvast een feit dat Félix Tshisekedi op donderdag 2 juli met zijn voorganger Joseph Kabila nog een gesprek heeft gehad om de plooien glad te strijken in de vele strubbelingen binnen de coalitie FCC-CACH. Die strubbelingen gaan zeker over de drie wetsvoorstellen Minaku-Sakata (over de ‘hervorming’ van Justitie met onder meer de slechts tijdelijke benoeming van rechters, nvdr), het geval Tunda (de arrestatie van de minister van Justitie, nvdr) en het koppig vasthouden aan de benoeming van de omstreden Ronsard Malonda als voorzitter van de Congolese Onafhankelijke Kiescommissie (CENI);

© CongoForum, 07.07.20 (PVb)

Beeld – bron: Wikimedia Commons

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.