Geen spoor van vrouwen toen Congo op onafhankelijkheid afstevende (CongoForum)

Wijlen Sophie Madeleine Kanza, toen ze al wat ouder was. Zij was de eerste Congolese vrouw met een universitair diploma. Mevrouw Kanza was minister van Sociale Zaken (1966-1970) onder Mobutu en bekleedde ook functies bij de Verenigde Naties.

KINSHASA – De DR Congo heeft afgelopen dinsdag de 60ste verjaardag van haar onafhankelijkheid gevierd. Radio Okapi bladert in de geschiedenis en constateert dat het Congolese mannen waren die de onafhankelijkheid ter plaatse en internationaal voorbereidden. De vrouwen waren compleet afwezig.

In januari 1960 bijvoorbeeld nam geen enkele vrouw deel aan de “Rondetafelconferentie” in Brussel. Die bijeenkomst opende een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van Congo, toen nog Belgisch-Congo.

Volgens journalist Rafaël Mpanu Mpanu Bibandadi, die destijds politiek actief was, kan de afwezigheid van vrouwen te maken hebben met culturele factoren en het gebrek aan opleiding van de vrouwelijke bevolking. Pas later in de jaren ’60 kreeg Congo eerste vrouw met een universitair diploma, Sophie Madeleine Kanza.

Tijdens het regime van president Mobutu kwamen diverse vrouwen op de voorgrond: Soki Fuani, Nzuzi wa Mbombo, Ekila Liyonda, Ndombe Sita en vele anderen. Naarmate Congolese vrouwen meer en meer hun plek veroverden in de politiek, groeide er een dynamiek bij de vrouwen. En die stimuleerde dan weer heel wat jonge vrouwen om zich te engageren in de strijd voor de vrouwenrechten.

Ook anno 2020 zijn vrouwen in de Congolese politiek nog altijd ondervertegenwoordigd. Wanneer er beslissingen moeten worden genomen, domineren de mannen nog altijd.

© CongoForum, 02.07.20 (jem)

Bron foto: Matininfos.net

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.