Goma: jonge ingenieurs lanceren bouwbedrijf tegen werkloosheid (CongoForum)

GOMA – Jonge enthousiastelingen uit de stad Goma (oosten van DR Congo) hebben recentelijk de besloten vennootschap ETRAM Construction gelanceerd. Het bouwbedrijf is een gezamenlijk project van jonge Congolezen die niet in permanente werkloosheid willen verzeilen.

De initiatiefnemers vertelden aan CongoForum dat het al een tijdje geleden is dat ze het idee hadden om dit bedrijf op te richten. Ze willen zo bijdragen aan de ontwikkeling en modernisering van het Afrikaanse continent en hun land.

“Ingenieur worden was al op de middelbare school onze ambitie en passie die we wilden nastreven, tot aan de universiteit”, vertelt Bonheur Munyagala (22). Hij is een van de managers van ETRAM Construction. “We willen deelnemen aan de ontwikkeling en modernisering van ons dierbare continent Afrika en meer in het bijzonder van ons land de DR Congo, door onze kennis, onze technieken en ons professionalisme op het vlak van bouw en renovatie, innovatie en openbare werken ”.

Bonheur vertelt ook over de moeilijke weg die de jongeren aflegden tijdens hun studies. Vaak wisten ze niet hoe ze hun studies moesten betalen. Dit alles spoorde hen aan om nog beter na te denken, zodat ze ook in bepaalde behoeften van hun ouders konden voorzien, die zichzelf helemaal hadden ‘gegeven’ om hun studies te financieren, ongeacht de armoede.

“Hard werken”

“We hebben onze studies doorworsteld door hard werk, slapeloze nachten en de opoffering van veel vrije tijd om te slagen. We hebben heel donkere momenten gekend. Werkloosheid en extreme armoede plagen de samenleving in ons land. Onze ouders waren bereid alles in het werk te stellen om in onze materiële en financiële behoeften te voorzien. Er waren de academische kosten en andere uitgaven voor degenen die in eigen land studeerden en voor degenen die in het buitenland studeerden.”

Vastberaden jongeren

Het gebrek aan banen is een realiteit voor veel jonge Congolezen. “Maar we hebben ETRAM Construction gecreëerd, vooral op basis van onze overtuiging, onze vastberadenheid en ons engagement”, zegt Bonheur. “We zijn ervan overtuigd dat de dingen in Congo gunstig kunnen evolueren. We zijn kinderen van dit land en het is onze plicht om bedrijven op te richten die bijdragen aan de ontwikkeling van Congo. Bedrijven als ETRAM kunnen gebouwen en huizen bouwen en moderniseren en openbare werken uitvoeren zonder dat onze autoriteiten een beroep hoeven te doen op buitenlandse bedrijven ”.

ETRAM Construction wil niet te sterk in termen van concurrentie denken. “Ons bedrijf wil uitgaan van onze eigen sterke punten en kwaliteitswerk. We willen hoogwaardige materialen gebruiken en diensten verlenen aan de lokale gemeenschap. ”

© CongoForum – Paulin Munyagala, 14.07.20 (rok)

Beelden – bron: CongoForum / ETRAM Construction

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.