Goma: repressie tegen actievoerders van Lucha, Filimbi, Lamuka en UDPS (CongoForum)

GOMA – In Goma, de hoofdplaats van de provincie Noord-Kivu, is de politie vandaag hardhandig opgetreden tegen actievoerders van de burgerbewegingen Lucha, Filimbi en Lamuka en aanhangers van de regeringspartij UDPS. Een aantal actievoerders werd aangehouden en meegenomen, constateerde CongoForum ter plaatse.

Zowat 50 actievoerders werden stevig aangepakt. En er waren dus ook willekeurige arrestaties. Ook al wilden de burgers vreedzaam demonstreren.

De actie diende als protest tegen het plan om Ronsard Malonda op te dringen als nieuwe voorzitter van de nationale kiescommissie (CENI). Malonda wordt geassocieerd met het kamp van ex-president Joseph Kabila, dat ervan wordt verdacht (ook) toekomstige verkiezingen te willen manipuleren. De actievoerders verzetten zich omdat de CENI een instelling is die juist de democratie in de DR Congo moet ondersteunen.

‘Verkiezingsparodie in 2018’

CongoForum kon praten met één van de actievoerders van Lucha: “Ronsard Malonda was betrokken bij de verkiezingsparodie van 2018 met Corneille Nangaa, die toen nog de voorzitter van de kiescommissie was. Kabila en zijn Front Commun pour le Congo (FCC) manipuleerden toen de verkiezingen en stalen zo de stemmen van de Congolese burgers. Hierdoor heeft Congo nu (weer) middelmatige leiders”.

Mensenrechtenactivist Ghislain Muhiwa zegt dat “de burgemeester van de stad goed op de hoogte was van de demonstratie van vandaag”. Hij is verbaasd omdat de autoriteiten het niet klaarspelen om zo’n betoging veilig te laten plaatsvinden: “We zijn geschokt als we de wreedheid zien van de politie die de burgemeester heeft gestuurd”.

De aangehouden activisten werden opgesloten in het cachot van het stadhuis van Goma. Sommigen zijn mogelijk al vrijgelaten, dat is onduidelijk. De actievoerders eisen dat de opgepakte collega’s worden vrijgelaten en dat de politieagenten worden bestraft voor hun brutaal optreden.

In diverse andere Congolese steden waaronder Kinshasa, Lubumbashi, Beni en Butembo zijn deze week gelijkaardige manifestaties gepland.

© CongoForum – Paulin Munyagala, 08.07.20 (rok)

Beelden – bron: CongoForum / Congolese pers

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.