Jongeren snakken naar positieve verandering in Congo: nieuwe campagne onder de naam ‘Esprit Public’ (CongoForum)


KINSHASA – Na het lanceren van hun campagne “Esprit Public” (publieke geest) op 8 juni 2020, blijven jongeren van burgerbewegingen en leiders van jongerenorganisaties inspelen op het bewustzijn van de inwoners van Kinshasa. Ze willen het bewustzijn van de Kinois en de Congolezen in het algemeen wakker maken en aan de mensen uitleggen hoe ze zelf kunnen helpen om een nieuw Congo op te bouwen.

“We zijn met de Kinois gaan praten vanuit het besef dat we na 60 jaar onafhankelijkheid een nieuwe impuls moeten geven door een ander Congo uit te vinden dat gebaseerd is op respect voor het algemeen belang. Hoe komt het dat we 60 jaar later nog altijd in een arm land leven met een handvol rijke mensen, simpelweg omdat deze mensen hun eigen belangen hebben verdedigd ten koste van het algemeen belang? Kijk naar het verduisteren van openbare middelen, de corruptie, het verlies van inkomsten, het witwassen van geld, illegale verrijking”.

“We moeten absoluut een bocht van 180 graden te maken voortaan het algemeen belang en het respect voor alles wat openbaar is benadrukken. Mensen moeten respect opbrengen voor publiek bezit, overheidsmiddelen, wegen, pleinen”, zegt campagnevoerder Christian Tshisumpa. Volgens hem moet het eindelijk gedaan zijn het met slecht bestuur in Congo.

“Persoonlijke ambities moeten op de laatste plaats komen”, vinden de jonge activisten achter ‘Esprit Public’. “De ambities van Congo moeten een prioriteit zijn voor alle Congolezen”.

© CongoForum – Freddy Marcel Bononga, 01.07.20 (rok)

Beelden – bron: CongoForum / Esprit Public

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.