Kardinaal Fridolin Ambongo oogst enorm applaus met donderpreek tegen machthebbers (CongoForum)

KINSHASA – Kardinaal Fridolin Ambongo, de aartsbisschop van Kinshasa, heeft naar aanleiding van de 60ste verjaardag van de onafhankelijkheid van Congo een bijzonder strijdlustige preek uitgesproken. Hij waarschuwde de bevolking dat ze moet bereid zijn om zich te verzetten tegen de plannen van de ‘niet-verkozen parlementaire meerderheid’ om in het vooruitzicht  van de verkiezingen van 2023 de Nationale Onafhankelijke Kiescommissie (CENI) én het gerechtelijk apparaat onder haar controle te brengen.

Ambongo herinnerde de gelovigen eraan waarom ze waren bijeengekomen, schrijft La Libre Afrique. Hij verwees naar de manier waarop de Congolese onafhankelijkheid eerst vooral ‘gedroomd’ was, om nadien ‘weloverwogen’ en ‘voorbereid’ te worden: “Gedroomd met emotie, met passie, met veel … onredelijkheid waarvan de gevolgen zich tot vandaag laten gevoelen”. “Na onze onafhankelijkheid zouden we het land niet meer moeten bewerken, we zouden allemaal ‘chef’ worden. We zouden de postjes van de blanken innemen. Kortom, de uitoefening van het gezag in Congo leek veeleer een plezier te worden. Maar die grote droom van de Congolezen werd geleidelijk aan diggelen geslagen”.

Mogelijke machtsgreep

De kardinaal had het ook over de “verbetenheid van de huidige parlementaire meerderheid om beslag te leggen op de CENI en de magistratuur”. “Dat zijn praktijken die je nooit kan dulden want wij weten dat de onafhankelijkheid van het volk van die twee instellingen afhangt”.

Monseigneur Ambongo verwees verder naar de  vrees van vele Congolezen voor een ‘balkanisering’ van hun land. Nogal wat Congolezen zijn bang dat delen van het land kunnen worden ingepikt door buurlanden omdat het eigen leger zo zwak is. “De werkelijkheid is dat Congo negen buurlanden heeft en die zijn allemaal bij ons aanwezig. Ofwel, en meestal, via hun legers. Ofwel via inwijkelingen. Wij weten dat achter die migratie een politiek van bezetting van ons land verscholen zit”.

De Congolezen zijn volgens Ambongo ‘schandalig mislukt’ in het besturen van hun land. “Het evangelie roept ons vandaag om onze verantwoordelijkheid te nemen”.

Totale chaos dreigt

De kardinaal sprak over de meerderheid die aan de macht is (Kabilisten + de UDPS van Tshisekedi + de UNC van Kamerhe). Het resultaat van het omstreden akkoord van januari 2019 tussen de uittredende president Joseph Kabila en Félix Tshisekedi. Die laatste mocht president worden maar de rest van de macht in handen bleef van de premier. En dat alles ondanks de werkelijke verkiezingsresultaten: Martin Fayulu (Lamuka) had namelijk de presidentsverkiezingen gewonnen.

Volgens de kardinaal heeft de coalitie CACH/FCC de wil van het volk niet gerespecteerd. Toch heeft de bevolking die formule aanvaard “met de hoop dat uit dit feitelijke kwaad nog iets goeds zou voortkomen. Ongelukkig genoeg moeten we vandaag vaststellen dat er alleen in naam een coalitie aan de macht is. De leden ervan zijn in een gevaarlijke rivaliteit verzeild die heel het land in een definitieve chaos riskeert te doen belanden. Omdat deze coalitie haar bestaansreden heeft verloren, zou ze normaliter moeten verdwijnen. Zolang ze er nog is, valt er niets te hopen van onze regeerders. Dit is onaanvaardbaar”.

Frontvorming

De prelaat toonde ook aandacht voor de twee politieke conflicten die de jongste tijd de Congolese maatschappij beroeren.

Om te beginnen het plan van parlementsvoorzitster Jeanine Mabunda om zich niks aan te trekken van de mening van de katholieke en protestantse kerken ovder de nationale kiescommissie (CENI). Deze kerken, goed voor meer dan 80% van de Congolezen, willen niet dat de CENI een voorzitter krijgt die al betrokken was bij verkiezingsfraude. Ze verwijzen naar de vorige voorzitter, Corneille Nangaa, die met zijn ‘systeem’ de superfraude van eind 2018 organiseerde: de presidentsverkiezingen in december 2019.

Een tweede netelig dossier zijn de drie wetsvoorstellen van kabilisten waarmee het kamp van Kabila probeert om het hele gerechtelijke apparaat – tegen de Grondwet in – onder haar controle te brengen. Tegen die wetsvoorstellen is al fel geprotesteerd in Kinshasa en andere steden.

Beide dossiers houden veel Congolezen sterk bezig. Kardinaal Ambongo vraagt aan de hele bevolking om opnieuw front te vormen om de diverse plannen tegen te houden. “Dit moet alleen dienen om de privébelangen van diegenen te beschermen die geen echte justitie willen. De komende dagen zullen moeilijk zijn”.

“Bevolking, blijf paraat”, aldus Ambongo. “Als de autoriteiten koppig bij hun plannen blijven voor de kiescommissie en het gerecht, dan moeten zij ons op haar weg vinden. Moge God Congo bevrijden van diegenen die het land kapotmaken en moge Hij het leiden naar echte soevereiniteit”.

Aan het slot van zijn preek oogstte de kardinaal een donderend applaus van de gelovigen.

© CongoForum, 02.07.20 (PVb)

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.