Kinderen worden in de nasleep van Covid-19 in Zuid-Kivu uitgebuit én misbruikt (CongoForum)

 
BUKAVU – In het territorium Kabare, meer bepaald in het nationaal park van Kahuzi-Biega, worden meisjes en jongens uitgebuit om brandhout te sprokkelen en te vervoeren. In de marge daarvan worden vele kinderen verkracht en ontvoerd door rebellen die in het park terreur zaaien. Kabare behoort tot de provincie Zuid-Kivu.

De kinderen, doorgaans tussen 9 en 12 jaar, worden blootgesteld aan heel wat gevaren zoals verkrachtingen en ontvoeringen. Vooral dan in deze periode van lockdown in het kader van de Covid 19-pandemie. De betrokkenen kinderen kunnen niet meer naar school gaan of naar de kerk. Hun ouders of andere volwassenen gebruiken ze om brandhout te gaan sprokkelen en te laten vervoeren. Met die bezigheid helpen de kinderen hun families om eten klaar te maken.

Zorg opnemen

Het middenveld in de streek klaagt deze situatie met verkrachtingen en ontvoeringen aan. Vertegenwoordigers van het middenveld willen dat de provinciale en nationale overheden voor deze kinderen zouden zorgen. Het is wenselijk om voor deze kinderen een kader te creëeren om hen de kans te geven om opnieuw naar school te gaan. Het middenveld vraagt ook aan humanitaire ngo’s om oog te hebben voor deze kinderen, zeker nu tijdens deze pandemie.

“Als burgerbeweging  kunnen we niet anders dan de overheden te vragen om hun verantwoordelijkheden ernstig te nemen en de lockdown op te heffen en de kinderen de kans te geven om school te lopen.”

Arsène Kalume, een jongere uit het middenveld van Kabare, zegt: “Dat de ngo’s alvast helpen door de kinderen bij te springen zodat zij al niet meer in volle nationaal park op zoek moeten gaan naar brandhout. Dat zou ook het park als nationaal patrimonium ten goede komen.”

Een tijdje geleden kondigde de provinciale regering van Zuid-Kivu aan ‘tele-onderwijs’ te willen invoeren. Jammer genoeg heeft het overgrote deel van de kinderen gewoon geen toegang tot computers of internet om van dit digitaal aanbod gebruik te kunnen maken.

© CongoForum – Paulin Munyagala, 06.07.20 (PVb)

Beeld – bron : CongoForum

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.