Lid Congolese regering : “Geld voor strijd tegen corona is verdwenen” (CongoForum)

KINSHASA – De Congolese onderminister van Volksgezondheid, Albert M’peti Biyombo, zegt dat diverse leden van de regering smeergeld hebben ontvangen in verband met overheidsopdrachten die te maken hebben met de strijd tegen het coronavirus. M’peti Biyombo wordt geconfronteerd met een staking van personeel in de gezondheidszorg dat al maanden niet meer is betaald.

De onderminister heeft aan persagentschappen bevestigd dat er een ‘erg vertrouwelijk’ document bestaat dat hij had bezorgd aan premier Ilunga Ilunkamba. Een kopie van dat document belandde in de sociale media. “Ik weet niet hoe dit memorandum zo verspreid is”, stelt Albert M’peti Biyombo.

In de tekst, die dateert van 29 juni 2020, verwijst Albert M’peti Biyombo naar diverse regeringsleden die overheidsgeld zouden hebben verduisterd. Het geld kwam van de Congolese autoriteiten en partners. De onderminister noemt geen namen.

In de openbare ziekenhuizen ontbreekt het ondertussen aan heel wat materieel en geneesmiddelen. Vorige week lanceerden werknemers uit de gezondheidszorg in Kinshasa een gedeeltelijke staking omdat ze al maanden lang geen premies meer hebben ontvangen. Gisteren, woensdag, werd er betoogd in Bukavu, Kisangani, Bandundu, Beni en Kinshasa.

‘Maffieuze netwerken’

Volgens M’peti Biyombo bestaan er ‘maffieuze netwerken” die soms tot 35% smeergeld eisen om contracten toe te wijzen. Hij wil dat er een audit komt naar de manier waarop middelen voor corona zijn gebruikt. De man lijkt ook zijn eigen minister, Eteni Longondo, met de vinger te wijzen. Dr. Eteni Longondo zou aanzienlijke bedragen hebben laten vrijmaken voor ambulances, bedden en andere uitrusting zonder zijn adjunct te hebben laten mee ondertekenen. Dat is strijd met de regels inzake overheidsaanbestedingen.

Eteni Longondo moet officieel nog reageren. Bij Top Congo FM verdedigde hij zich onlangs wel door te zeggen dat de betalingen aan het medisch personeel in de strijd tegen corona verlopen via de diensten van premier Ilunga.

In maart van dit jaar werd de vorige minister van Volksgezondheid, Oly Ilunga, veroordeeld tot vijf jaar dwangarbeid. Hij had meer dan 400.000 dollar doen verdwijnen, geld dat moest dienen voor de strijd tegen het ebolavirus.

© CongoForum, 09.07.20

Beeld – bron: Pxfuel

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.