Lockdown in Goma: de jonge Beraka geeft niet op en maakt armbanden (CongoForum)

GOMA – Ondanks de lockdown vanwege het coronavirus, geeft de jonge Beraka Lukombola niet op. Ze woont in de stad Goma, in het noordoosten van de DR Congo (provincie Noord-Kivu). Dit 12-jarig meisje maakt gebruik van de situatie om armbanden te maken van draad en plastic. Een opmerkelijk initiatief, kon CongoForum ter plaatse vaststellen.

De jonge Beraka heeft haar eigen merk van draad- en plastic armbanden ontwikkeld om haar tijd niet te verspillen en bezig te blijven tijdens deze moeilijke periode waarin het virus veel activiteiten in de DR Congo en overal in de wereld verlamt.

Sinds afgelopen maart moeten Congolese kinderen noodgedwongen thuisblijven om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Daardoor kunnen ze niet meer naar school. In Goma zwerven enkele kinderen door de stad. Maar dit is niet het geval voor Beraka Lukombola, die aan CongoForum zojuist haar verhaal heeft verteld bij haar thuis, waar ze haar objecten maakt.

Een brainstorm met papa

“Het idee kwam tot stand tijdens een gesprek met papa, die alle kinderen vroeg om iets te zoeken om zich mee bezig te houden tijdens de lockdown. Ik had het idee om armbanden te maken, maar helaas had ik het geld ervoor niet. Vader gaf ons zakgeld, dat ik niet onnodig wilde verspillen. Ik stelde het me al voor, mijn eigen armbanden maken. Bovendien begreep ik dat ik me door deze activiteit op één ding kon concentreren. Ik wilde niet de hele tijd tv kijken en mijn tijd verspillen”.

De afgelopen twee weken heeft de 12-jarige kunstenares, die in het eerste jaar van de middelbare school zit, meer dan 40 armbanden gemaakt. Vaak verkoopt ze die aan mensen die bij haar thuis langskomen. De meeste kopers zijn kennissen van haar broers, zussen en moeder die via sociale netwerken bestellen. “Als mensen bij ons langs komen, maak ik van de gelegenheid gebruik om hen mijn spullen te laten zien en ze kunnen die aan een betaalbare prijs kopen”, zegt Beraka glimlachend.

“Mijn leeftijd doet er niet toe”

Ondanks haar jonge leeftijd droomt Beraka ervan deel te nemen aan grote artistieke bijeenkomsten, zelfs op wereldniveau. Ze wil ook haar ouders helpen om in een aantal behoeften van het gezin te voorzien en zelfs de armen zoveel mogelijk helpen. “Mijn leeftijd is niet belangrijk, sommige volwassenen doen niets om ons land te ontwikkelen.”

Beraka raadt andere kinderen aan om niet lui te zijn en niet te wachten tot ze volwassen zijn om iets te creëren. “Je kunt op elke leeftijd creëren”, benadrukt ze. “Het vergt vastberadenheid. Zo’n houding kan zelfs helpen de vrede te herstellen die ons land zo hard nodig heeft ”.

“Ik wil niet altijd afhankelijk zijn van mijn ouders of altijd andere mensen om geld vragen. Ik wil mijn potentieel en mijn talenten gebruiken om mezelf te ontwikkelen. Als je weet hoe je moet werken en wat geld kunt verdienen, vermijd je bepaalde ontberingen in het leven, wat op zich al bijdraagt aan het opbouwen van vrede.”

Normaal gesproken worden de lessen op 3 augustus hervat in de DR Congo. Maar Beraka is optimistisch. Ze is ervan overtuigd dat ze haar studie zal kunnen combineren met het maken van armbanden.

© CongoForum, 30.07.20, Paulin Muyagala (Roeland Keunen)

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.