Mbuji-Mayi: klokkenluider Claude Mianzuila zit in het cachot van de politie, directie MIBA slaat terug (CongoForum)

MBUJI-MAYI – Consultant Claude Mianzuila zit opgesloten in een cachot van de politie in Mbuji-Mayi, in de provincie Oost-Kasaï. Deze klokkenluider doet sinds meer dan een jaar onthullingen over financieel gesjoemel bij de MIBA (Société minière de Bakwanga), die diamanten delft in de Kasaï-regio.

Volgens Mianzuila zijn er bij de MIBA tientallen miljoenen dollars verdwenen. Een aantal van de mooiste diamanten werden vervangen door stenen met een kleinere waarde. Er loopt een onderzoek, en sommige directeurs werden geschorst maar het dossier lijkt verder in het sukkelstraatje te zitten, bericht Radio France Internationale.

Claude Mianzuila wordt nu aangevallen door de vrouw van de financieel directeur van de MIBA. In de plaatselijke pers was onlangs te lezen dat deze vrouw documenten wilde laten verdwijnen van de computer van haar man, die vast zit in Kinshasa. De vrouw is van mening dat Mianzuila aan de basis ligt van deze berichtgeving, die volgens haar ‘leugenachtig’ is.

Doofpot

De advocaat van Claude Mianzuila vindt het ‘meer dan een slecht teken’ dat zijn cliënt is gearresteerd. Blijkbaar zijn sommigen vastbesloten om het financiële gesjoemel in de doofpot te stoppen.

“Er zit een duistere hand achter deze zaak”, zegt de advocaat. “Dat druipt eraf. De financieel directeur diende zelf geen klacht in maar zijn vrouw dus wel”. Mianzuila zet duidelijk directeurs en kaderleden bij de MIBA in hun blootje, wat ze uiteraard niet fijn vinden. “Men richt zich nu fel tegen Mianzuila omdat hij dingen vertelt en de bevolking wakker schudt rond het stelen van diamanten bij de MIBA. Als Mianzuila het zwijgen wordt opgelegd, zal dat sommigen erg goed uitkomen”.

© CongoForum, 06.07.20

Beeld – bron: Twitter

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.