Noord-Kivu: jongeren doen iets tegen afval in Edwardmeer (CongoForum)

GOMA – In het territorium Rutshuru, in de provincie Noord-Kivu, hebben jongeren van diverse milieugroepen zich afgelopen zaterdag ingezet om afval op te ruimen in het Edwardmeer. De jongeren verzamelden plastic en ander afval dat het ecosysteem van het meer vervuilt, meldde Radio Okapi. De actie vond plaats vlakbij de visserij-activiteit van Vitchumbi.

De actie gebeurde onder leiding van de vissersvereniging FECOPEILE. Josué Mukura van FECOPEILE vindt de actie heel waardevol omdat ze goed is voor het milieu en voor de visserij in dit deel van Noord-Kivu. “De jongeren komen uit verschillende milieuverenigingen, we kwamen bijeen om plastic flessen te verzamelen, het rubber dat zich in de paaigronden bevindt op te halen en naar de oevers te brengen en te verbranden. Maar dat is niet genoeg. Bij een volgende activiteit willen we steun van de overheid of van donateurs zodat we het ingezamelde rubber kunnen recycleren”.

Nijlbekken

De jongeren beseffen dat het afval in het Edwardmeer ook invloed kan hebben op het Nijlbekken, zegt Mukura. Zo kan vervuiling mogelijk impact hebben tot in Europa en het Midden-Oosten.

De Congolese marine en visserijdiensten patrouilleren geregeld in de diverse visgebieden, in het kader van de sanering en de veiligheid.

© CongoForum, 06.07.20 (rok)

Beeld – bron: Radio Moto

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.