Noord-Kivu: na het fokken van kippen richt ngo Inuka zich op productie koemelk (CongoForum)

BUTEMBO – De ngo Inuka doet al inspanningen om de kippenhouderij in de regio Beni-Lubero (Noord-Kivu) te stimuleren. Dat viel eerder te lezen op deze website. Maar dat is niet alles. “Alles is klaar om ook met de productie van koemelk te beginnen”, zegt Ronald Shauri Kigotsi, CEO van Inuka, aan CongoForum.


Voor deze productie zijn bijna 1.000 koeien geselecteerd. “Mijn technici hebben een voedingsformule ontwikkeld. We gebruiken een zogenaamde ‘massaselectie’, dat wil zeggen dat we koeien die vandaag al minstens 2 tot 3 liter melk per dag produceren, meer laten produceren . Je moet ervoor zorgen dat de koeien gezond zijn. Ze krijgen krachtvoer tot ze minimaal 10 tot 15 liter per dag produceren.”


Inuka wil de prijs van koemelk in het uiterste noorden van Kivu helpen verlagen door de hoeveelheid op de markt te vergroten. De ngo wil de productie echter niet monopoliseren: ze moedigt alle koeienfokkers aan om ook te streven naar het onder de knie krijgen van de noodzakelijke technieken. Samen kunnen meerdere spelers in de sector de melkproductie verhogen. Melk is immers een product dat de bevolking kan voeden.


© CongoForum – Roger Mulyata, 06.07.20
Afbeelding – bron: Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.