Oud-premier Matata Ponyo : « Zestig jaar lang slecht bestuur en aftakeling in Congo » (CongoForum)

KINSHASA – De DR Congo heeft op 30 juni 2020 de zestigste verjaardag van haar onafhankelijkheid gevierd. Maar oud-premier Augustin Matata Ponyo doet er geen doekjes om : « Meer dan 60 jaar lang heeft onze overheid slecht bestuur », klinkt het vernietigend.

Matata Ponyo heeft momenteel een zitje in de Congolese Senaat. Afgelopen woensdag kwam hij aan het woord op een academische zitting met senatoren.

« Na 60 jaar onafhankelijkheid levert Congo amper 2% van de wereldproductie en vertegenwoordigt het minder dan 7% van de wereldhandel », stelt Matata Ponyo. « We behoren tot de landen met de grootste achterstand in Afrika, het gevolg van ruim 60 jaar slecht bestuur ».

Als Congo en andere Afrikaanse landen echt stappen vooruit willen zetten ‘zoals China en de VS’, is er nood aan sterk leiderschap en deugdelijk bestuur, aldus de oud-premier.

Economisch veel sterker in 1960

Toen Belgisch-Congo werd omgevormd tot het onafhankelijke Congo (1960), had het een even sterke economie als sommige ontwikkelde landen anno 2020, verklaarde Matata Ponyo. « Maar in de voorbije decennia ging het land er alleen maar op achteruit, en nu behoren we tot de armste staten ter wereld ».

Matata Ponyo maakt een gelijkaardige vaststelling voor een aantal andere landen in Afrika. « Dat zegt iets over het leiderschap en het bestuur in de afgelopen 60 jaar ».

Als er geen sterk leiderschap komt en als het landsbestuur niet aanzienlijk beter wordt, zal Congo blijven achteruitgaan, waarschuwde Matata Ponyo. « Zoals in een land als Libera, dat al 200 jaar onafhankelijk is ».

Geen lichtgewicht

Matata Ponyo (°1954, Kindu) is zeker niet de eerste de beste. Hij bekleedde hoge posten in de Congolese ambtenarij, werkte als universiteitsprofessor en was ook premier.

Van 2003 tot 2010 leidde de man het Bureau Central de Coordination (BCECO), bevoegd voor de financiële steun van geldschieters als de EU en de Wereldbank waarmee de heropbouw van Congo moest worden ondersteund. In de periode 2010-2012 was hij minister van Financiën. Hij runt ook de denktank Congo Challenge en de Fondation Mapon, een stichting die projecten in diverse sectoren sponsort.

Van 1988 tot 2000 werkte Matata Ponyo als econoom bij de Congolese centrale bank (BCC). Tussen 2000 en 2003 was hij adviseur bij het ministerie van Financiën. Tussen 2010 en 2012 bekleedde hij de post van minister van Financiën.

In 2012 werd Matata Ponyo benoemd tot premier, een functie die hij uitoefende tot 2016. Tijdens zijn premierschap werd de (gemiddelde) jaarlijkse inflatie in Congo teruggebracht tot 3% en steeg de (gemiddelde) jaarlijkse economische groei naar 7,7%. Matata Ponyo probeerde de Congolese economie diverser te maken, onder meer via de landbouw. Onder zijn premierschap scoorde het land beter in het klassement van de menselijke ontwikkeling, dat ieder jaar wordt gepubliceerd door het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP).

© CongoForum, 05.07.20 (db)

Beeld : Augustin Matata Ponyo

Bron : Twitter

.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.