Speciale commissie in Belgische Kamer denkt na over koloniale periode (CongoForum)

BRUSSEL – In de Belgische Kamer is er sinds gisteren, 16 juli 2020, een speciale commissie die zich moet buigen over het koloniale verleden van België. De Commissie is nu officieel geïnstalleerd. Ze zal worden geleid door Wouter De Vriendt van de partij Groen.

De effectieve leden van de commissie zijn Björn Anseeuw, Tomas Roggeman en Wim Van der Donckt (N-VA), Wouter De Vriendt, Simon Moutquin en Séverine de Laveleye (Ecolo-Groen), Christophe Lacroix, Jean-Marc Delizée en Malik Ben Achour (PS), Annick Ponthier en Kurt Ravyts (Vlaams Belang), Magali Dock en Nathalie Gilson (MR), Jan Briers (CD&V), Nabil Boukili (PTB), Goedele Liekens (Open Vld) en Ben Segers (sp.a). Twee andere parlementsleden zullen ook deelnemen aan de werkzaamheden maar zonder echt mee te kunnen stemmen: Georges Dallemagne (cdH) en François De Smet (DéFI).

Volgens de Belgische kranten zal deze speciale commissie een redelijk ruime opdracht hebben. Ze zal discussiëren over de période van Congo-Vrijstaat (1885-1908) en Belgisch-Congo (1908-1960). Verder zal ze praten over de Belgische aanwezigheid in Rwanda en Burundi (1919-1962).

De commissie moet lessen trekken voor de toekomst. Ze zal ook onderzoek doen naar de rol en de structurele impact van de Belgische staat, de Belgische autorititeiten en andere ‘spelers’ in Congo-Vrijstaat en Belgisch-Congo, Rwanda en Burundi (1885-1962). Ook de economische gevolgen van de kolonisatie op België, Congo, Rwanda en Burundi zal aan bod komen.

De leden zullen aanbevelingen moeten doen om het gemeenschappelijke verleden te verwerken op basis van gezamenlijke herinneringen. Ze zullen ook voorstellen moeten doen om de verzoening in de hand te werken. Verder zullen ze ideeën moeten formuleren die de relaties tussen de Belgen en de Congolezen, Rwandezen en Burundezen kunnen ‘optimaliseren’.

© CongoForum, 17.07.20

Beeld – bron: Wikipedia

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.