UNC en FCC brengen aanhangers op straat in Bukavu en Kinshasa (CongoForum)

Beeld : de mars van de UNC in Bukavu /  bron: La Prunelle RDC

KINSHASA / BUKAVU – Het Front Commun pour le Congo (FCC) en de UNC hebben donderdag flinke betogingen gehouden in Kinshasa en Bukavu. In Kinshasa kwam het FCC van Joseph Kabila op straat met veel militanten. In Bukavu waren het aanhangers van Vital Kamerhe (UNC). Zij wilden hun steun betuigen aan hun leider, die werd veroordeeld in een corruptieproces maar beroep heeft aangetekend.

Volgens Radio France Internationale bracht het UNC in Bukavu zowat 5.000 aanhangers van Kamerhe op de been. Zij betoogden aan het provinciaal kantoor van de UNC in Bukavu, de hoofdplaats van de provincie Zuid-Kivu. De betogers stapten op naar het gouverneursgebouw in Bukavu. Ze eisten de vrijlating van Kamerhe die volgens hen ten onrechte werd veroordeeld.

Beeld: de manifestatie van het FCC in Kinshasa / bron: Congo Synthèse

In Kinshasa hield het FCC een toegestane betoging. De crisis tussen het FCC en CACH van president Félix Tshisekedi zette het platform van de vroegere president Kabila ertoe aan om zijn aanhangers te mobiliseren in de hoofdstad. Volgens het FCC hield president Tshisekedi zich niet aan de wetten, bijvoorbeeld door onlangs benoemingen bij het leger en in de magistratuur aan te kondigen. Dat optreden van de president deed premier Sylvestre Ilunga Ilunkamba in woede ontsteken. Ilunga voelde zich niet gerespecteerd door het staatshoofd. « De premier is niemands loopjongen, hij leidt de regering », aldus het FCC.

© CongoForum, 24.07.20

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.