Vlag van denkbeeldige ‘Republiek Kivu’ irriteert op hoog niveau (CongoForum)

KINSHASA – In de provincie Zuid-Kivu waren er op 30 juni, de verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid, hier en daar vlaggen te zien van een fictieve ‘Republiek Kivu’. President Félix Tshisekedi reageerde ontsteld en verwees naar de vele inspanningen die worden gedaan om de nationale eenheid in Congo te versterken.

Twee parallelle gele en blauwe banden, gescheiden door een andere zwarte band, en  in het midden van de vlag een witte ster. Zo zag de vlag van de Republiek Kivu eruit.

Voor president Félix Tshisekedi getuigde de actie van slechte smaak, zo meldde Radio France Internationale. “De daders zijn onbekend, maar ze moeten worden gevonden en voor het gerecht worden gebracht”, verklaarde hij. Op sociale media werd een lijst gepubliceerd met ministers van de regering van de niet-bestaande Republiek Kivu. Een provocatie die heel wat prominente Congolezen razend kwaad maakte.

Marcellin Chissambo, een Kabilagetrouwe en voormalig gouverneur van Zuid-Kivu, ontkende iedere betrokkenheid. Hij zei nergens vanaf te weten. Maar enkele dagen voor de publicatie van de lijst werd hij wel geïnformeerd door iemand uit een buurland van Congo.

‘Poging om Congo te balkaniseren’

Volgens Nobelprijswinnaar Denis Mukwege gaat het om een valstrik, een zoveelste poging om Congo te ‘balkaniseren’. Hij voegde eraan toe dat de verantwoordelijken  dezelfde mensen zijn die al 25 jaar lang, met medeplichtigheid van buitenlandse krachten, oorlogsgeweld voeden en ondraaglijk leed veroorzaken bij het Congolese volk.

Antipas Mbusa Nyamwisi, gewezen minister van Buitenlandse Zaken werd genoemd als mogelijk ‘minister van de Republiek Kivu’. Hij had het over manoeuvres van degenen die “de onveiligheid in Noord- en Zuid-Kivu en Ituri hebben veroorzaakt”. Hij concludeerde dat deze mensen het land willen destabiliseren.

Andere stemmen bevestigen dat er veel frustraties leven in de regio.

© CongoForum, 08.07.20 (jem)

Beeld – bron : Twitter

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.