Volksgezondheid en coronavirus: Tshisekedi maakt einde aan noodtoestand (CongoForum)

KINSHASA – President Félix Tshisekedi heeft besloten om een einde te maken aan de noodtoestand voor de volksgezondheid. Deze noodtoestand was afgekondigd op 24 maart 2020 in het kader van de strijd tegen het coronavirus. De situatie werd tot zes keer toe verlengd.

Volgens diverse Congolese media mogen winkels, banken, cafés, restaurants, bars en bedrijven vanaf 22 juli 2020 weer normaal functioneren. Bijeenkomsten, vergaderingen, vieringen zijn opnieuw toegestaan. Het openbaar vervoer mag opnieuw normaal draaien.

Voor de scholen en universiteiten is het wel wachten tot 3 augustus aanstaande, te beginnen met de eindejaarsleerlingen en -studenten. Kerken en gebedshuizen mogen vanaf 15 augustus weer normaal functioneren. Dezelfde datum geldt voor ‘migraties’ tussen de provincies, luchthavens, activiteiten aan de landsgrenzen. Discotheken, stadions en zalen voor optredens mogen dan ook opnieuw open. Voor begrafenissen blijven de huidige maatregelen onverminderd van kracht.

President Tshisekedi onderstreept dat de coronacrisis in Congo zeker niet voorbij is. “We willen wel het teken geven dat we opnieuw een normaal leven willen, maar met respect voor de coronamaatregelen en alles wat daarmee te maken heeft”.

© CongoForum, 22.07.20

Beeld: de restaurants mogen weer open

Bron: Wikimedia Commons

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.