Vzw Zaba Kina is ‘voorzichtig optimistisch dat we deze moeilijke periode samen aan kunnen’ (CongoForum)


BOMA – Op maandag 3 augustus openen de scholen in de DR Congo hun deuren en het schooljaar 2019-2020 loopt dan voort in de vakantieperiode. “We zijn voorzichtig optimistisch dat we deze moeilijke periode dankzij onze gezamenlijke inspanningen samen met hen aankunnen”, laat de vzw aan CongoForum weten.

Zaba Kina is werkzaam in Boma en Kinzau Vuete, op 70 km ten noordoosten van Boma, een havenstad in de provincie Centraal-Kongo. Veel activiteiten van dit jaar zijn geschrapt waardoor de inkomsten voor de vzw drastisch zijn teruggelopen. De voorbije weken hebben ze echter “al hun krachten gebundeld en bijzonder hard gewerkt in de hoop om zo een ‘année blanche’ te vermijden”, dat wil zeggen een jaar zonder examens en zonder ‘examen d’Etat’ (het verplicht nationaal eindexamen voor de laatstejaars). Alle klassen krijgen momenteel een grote opkuis- en verfbeurt. Ze beschikken dankzij giften over zeep, desinfectiemiddelen, thermometers, mondmaskers, emmers en extra schoolbanken.

Maar daar blijft het niet bij. Enkele andere recente verwezenlijkingen van de medewerkers van vzw Zaba Kina zijn dat ze in een week tijd met een hele ploeg bonen geoogst hebben op hun plantages (resultaat: maar liefst 22 zakken van 100 kg). En ook hun groenteplantages in Boma zien er veelbelovend uit.

Na een smeekbede van de vrouwen in Kinzau Vuete werd de ruwbouw van het Centre Marie (kenniscentrum familieplanning en materniteit) voort afgewerkt en onlangs officieel geopend. Tijdens de lockdown van de voorbije 4,5 maanden zijn heel veel vrouwen zwanger geraakt. De inrichting is echter nog heel ‘basic’, daarom zijn er meer middelen nodig. De waterputten in Kinzau Vuete bleken in deze coronatijden een godsgeschenk. Bovendien heeft de vzw nog 2 extra putten kunnen installeren dankzij de inkomsten uit de bakkerij.

In een brief aan de sympathisanten drukt Zaba Kina haar enorme dank uit voor de solidariteit en de trouwe morele en financiële steun in de voorbije maanden. Die dank komt ook van partnervereniging CREROEA. “Wij blijven hopen dat de combinatie van kruisimmuniteit – bijna iedereen heeft ginder al eens malaria doorgemaakt – het warme klimaat en het feit dat het grootste deel van de Congolese bevolking jonger is dan 50 jaar het virus zal (blijven) afremmen”, is tot slot te lezen in de brief.


© CongoForum, 29.07.20 (Roeland Keunen)
Beeld – bron: vzw Zaba Kina
www.zabakina.be

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.