Zuid-Kivu: boze jongeren uit Katana eisen vertrek van ngo Mercy Corps (CongoForum)

KATANA – De jongeren uit het ‘groupement’ Irambi-Katana in het territorium Kabare (provincie Zuid-Kivu) eisen het vertrek van Mercy Corps. Vrijdag hielden jongeren uit de streek een sit-in bij de kantoren van Mercy Corps. Ze zijn boos en beschuldigen de medewerkers van de niet-gouvernementele-organisatie Mercy Corps van “corruptie” en “discriminatie” sinds ze in de regio aankwamen.

De jongeren droegen een spandoek met als tekst: “We zeggen neen tegen de sabotage van Katana’s intellectuele elite. Nee tegen discriminatie, ja aan gelijke kansen”. Sommige demonstranten vertrouwden CongoForum toe dat Mercy Corps vaak jongeren in dienst neemt die elders in de DR Congo werden gerekruteerd, bijvoorbeeld in Goma, Uvira en Bukavu. “En dat terwijl we in onze omgeving kampen met een zeer hoge graad van werkloosheid. Vaak voeren de verantwoordelijken van de ngo hun projecten uit zonder de lokale bewoners daarbij te initiëren”.

“We worden gemarginaliseerd”

Volgens de ontevreden jongeren kan Mercy Corps maar beter vertrekken. “We worden te dikwijls gemarginaliseerd door de verantwoordelijken”, zeggen ze. “Ze komen hun projecten uitvoeren zonder aan ons te denken. Maar we hebben diploma’s op zak! Deze mensen moeten vertrekken! We zijn het echt zat .

Werkloze jongeren beschuldigen medewerkers van Mercy Corps ervan dat ze in Irambi-Katana geld verdienen met hun diensten, bovendien met medeplichtigheid van bepaalde lokale autoriteiten. Dit gebeurt vooral wanneer er moet worden aangeworven. “Mercy Corps-medewerkers vragen geld voordat ze iemand aannemen. Ze zijn corrupt en werken samen met de dorpsautoriteiten. En er zijn nog meer wantoestanden. Soms worden meisjes gedwongen seksuele diensten te verlenen om een dossier geaccepteerd te krijgen”.

De jonge demonstranten zijn vastbesloten. Ze willen écht het vertrek van de ngo. “Of Mercy Corps moet lokale jongeren inhuren en ze op verschillende domeinen aan het werk zetten”, klinkt het nog.
© CongoForum – Paulin Munyagala, 25.07.20 (rok)
Beelden – bron: CongoForum

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.