Zuid-Kivu: jongeren uit Katana produceren soja-melk om ondervoeding in de DR Congo te bestrijden. (Congoforum)

KATANA: Een jongerenvereniging van Katana, op het grondgebied van Kabare (in de provincie Zuid-Kivu), start met de productie van melk op basis van soja om ondervoeding in de Democratische Republiek Congo en in het bijzonder in hun eigen provincie te bestrijden.

Deze moedige jonge mensen vertelden dat tijdens een interview met CongoForum afgelopen zondag, dat in hun dorp plaatsvond. Volgens de heer Bachirhonde Kanyama Eustache, een van de jongeren uit Katana, slaagt zijn vereniging erin om deze op soja gebaseerde melk te maken om ondervoeding te bestrijden en ook om werkgelegenheid in de regio te creëren, want het is moeilijk om in deze regio werk te vinden.

“We maken in onze gemeenschap op soja gebaseerde melk om ondervoeding bij ons en in ons hele land te bestrijden. Sinds de lancering ervan wordt de melk veel gebruikt door de gemeenschap en dat moedigt ons in ieder geval aan, het is een krachtbron voor ons, de initiatiefnemers van dit project. Ik ben er in mijn eentje mee begonnen en tot nu toe zijn we met z’n vieren”, vertelde Eustache Kanyama aan CongoForum.

De ambitieuze jongere voegde eraan toe dat de consumenten van hun producten de leden van de gemeenschap zijn. Maar hij en de medewerkers van het project worden met verschillende moeilijkheden geconfronteerd die in hun nadeel kunnen spelen. “We hebben in ons werk te maken met een groot aantal moeilijkheden. Vaak ontbreken de diepvriezers voor het bewaren van onze producten en de machines en ook ovens om in grote hoeveelheden te produceren, om niet te spreken over het gebrek aan landbouwkredieten”, benadrukt hij.

Deze jongeren vragen ieders steun. “Naast de strijd tegen ondervoeding”, legt Eustache Kanyama met een glimlach op zijn lippen uit, “draagt dit product ook bij aan de strijd tegen gewichtsverlies, de strijd tegen ‘seksuele zwakte’, en aan meer melk voor moeders die borstvoeding geven, enz. Deze vereniging heeft haar hoofdkantoor in de Irhambi / Katana-groepering in de provincie Zuid-Kivu, Kabar, (in het oosten van de Democratische Republiek Congo).

© CongoForum- Paulin Muyagala, 28/07/20 (rok)

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.