Aurela Lukebana, kunstenares: “Ik koos voor de schilderkunst omdat ik een sterke band met het beroep voelde” (CongoForum)

KINSHASA – De jonge Aurela Lukebana is bezig met zich een weg te banen in de fascinerende wereld van de schilderkunst. De kunstenares zit boordevol ambitie en wil met haar kunst een impact hebben op de maatschappij en ze wil een referentie zijn voor anderen. CongoForum had een interview met de Congolese.

CongoForum: Aurela Lukebana, kan u zichzelf aub kort voorstellen?

Aurela: “Ik ben een studente aan de Academie voor Schone Kunsten in Kinshasa (de hoofdstad van de DR Congo), en geboren in een gezin van 5 kinderen waarvan ik de derde ben. Bovendien ben ik deel van een tweeling. Ik ben gepassioneerd door de kunst, vooral de schilderkunst. Bovendien combineer ik mijn studies met een job, het een verhindert het ander immers niet”.

CongoForum: Waarom koos u voor de schilderkunst en hoe lang bent u er al mee bezig?

Aurela: “Ik wilde schilderes worden omdat kleur me aantrekt. Ik voelde een sterke band met dit beroep. Toen mijn vader me vertelde over de Academie, heb ik niet geaarzeld. Daar is het me gelukt om volledig volgens mijn innerlijke zelf te leven. Ik wilde de wereld ook laten zien, vooral de vrouwen, dat dit beroep voor zowel mannen als vrouwen is. En ik ben al vijf jaar schilderes!”

CongoForum: Wat zijn de goede en slechte herinneringen sinds het begin van je carrière als schilderes?

Aurela: “Ik heb vooral goede herinneringen. Sinds het begin van mijn carrière heb ik veel goede mensen ontmoet die mij waardeerden en goed met mij samenwerkten. Die mensen geloofden echt in mij. En wat de slechte herinneringen betreft, die gaan voorbij, en er zijn altijd mensen die ons (kunstenaars) geringschatten”.

Creatie van een opleidingsatelier

CongoForum: Wat zijn uw toekomstplannen?

Aurela: “Ik droom van een opleiding en een atelier waar ik getalenteerde kinderen kan opleiden. Ik wil ze graag inwijden in het vak en hun creativiteit ontwikkelen, zodat ze zich kunnen redden als ze volwassen zijn. Daarnaast wil ik naar de weeshuizen gaan om mijn kennis te delen en de kinderen te laten begrijpen dat het mogelijk is om in hun levensonderhoud te voorzien en zich te ontwikkelen zonder in een bank te hoeven werken, om maar een voorbeeld te noemen. Een ander idee zou zijn om een autolak-bedrijf te openen om mensen te helpen die niet de kans hebben gehad om naar school te gaan.

CongoForum: Aurela, heb je een boodschap voor de autoriteiten van ons land?

Aurela: “Ja, met dit interview wil ik mijn stem laten horen aan de autoriteiten van mijn land: de jeugd heeft veel steun nodig van de autoriteiten. Neem bijvoorbeeld mijn ambitie die ik zojuist heb uitgelegd: ik wil diegenen helpen die niet naar de Academie voor Schone Kunsten zijn gegaan of die niet de kans hebben gehad op een opleiding. Met mijn kennis denk ik dat ik iets positiefs kan toevoegen aan het leven van sommige jonge mensen. Maar om deze droom te realiseren moeten we middelen vinden, dat spreekt voor zich. Het is duidelijk dat ik niet de enige ben die steun van onze autoriteiten nodig heeft. Ik wil ook de stem zijn van anderen die niet weten hoe ze degenen die het land besturen moeten aanspreken.”

CongoForum – Daniel Aloterembi, 07.08.20, (gm, rok)

Afbeeldingen – bron: CongoForum / Congolese pers

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.