Beni: bevolking weigert hulp van regering, professor Muhindo Mughanda begrijpt die reactie (CongoForum)

BENI – De inwoners van Beni (Noord-Kivu) hebben aan de Congolese leiders een goede les gegeven door te bedanken voor de humanitaire steun die hen werd aangeboden door de regering. Dat zegt professor Muhindo Mughanda, die les geeft aan de faculteit sociale, politieke en administratieve wetenschappen  en internationale betrekkingen van de ‘Université Officielle de Ruwenzori’ in Butembo.

In een gesprek met CongoForum ging de professor in op een incident dat zich afgelopen woensdag voordeed in de landelijke gemeente Oicha, de hoofdplaats van het territorium Beni. De inwoners daar hadden geen zin om de humanitaire hulp aan te nemen die Steve Mbikayi kwam afleveren. Mbikayi is de Congolese minister van Nationale Solidariteit en Humanitaire Acties. “Het optreden van de inwoners geeft aan dat de bevolking vooral zit te wachten op de effectieve terugkeer van vrede en veiligheid in het milieu waarin ze leven”.

Congo is véél meer dan Kinshasa alleen

“Zij die ons besturen, hebben altijd gedacht dat Congo beperkt blijft tot Kinshasa. Ze zouden beter inzien dat het land heel groot is, dan zouden ze ook de verschillende culturen beter bestuderen vooraleer naar een streek te trekken met hulp. Het incident dat we in Oicha zagen, deed zich eerder ook al voor in de landelijke gemeenten Kirumba, in de streek van Lubero. Hier weten we wat werken is: zodra we hier vrede hebben, kunnen we al het mogelijke hebben wat we maar we willen. De inwoners van Beni gaven een les in verantwoordelijkheidszin aan de leiders van ons land”.

De professor is van mening dat de adviseurs van Mbikayi en de verkozenen uit Beni hun rol niet goed speelden. Zij hadden de minister beter moeten informeren over de echte noden in Beni. “In deze regio staat geld niet op de eerste plaats, wel het leven en de veiligheid. Hoe kan je in ’s hemelsnaam golfplaten geven om er huizen mee te bouwen die daarna zullen worden vernietigd door de rebellen? Een heel slechte beslissing. Spijtig genoeg gebeurde dit in aanwezigheid van de verkozenen van Beni, die de actie wilden uitbuiten om te scoren bij de kiezers”.

Bij zijn bezoek aan Beni werd minister Mbikayi vergezeld door de vice-gouverneur van Noord-Kivu, mevrouw Marie Lumoo Kahombo.

© CongoForum – Roger Mulyata, 28.08.20

Beeld: professor Muhindo Mughanda

Bron : CongoForum / Congolese pers

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.