Einde van illegale handel in hardhout uit Oost-Congo nog niet in zicht (CongoForum)

ZUID-KIVU- Het maatschappelijk middenveld, dat actief is op het gebied van milieu en landbouw, trekt aan de alarmbel. Volgens Josué Aruna, de provinciale voorzitter van de ngo ‘Société civile environnementale et agro-rurale’ die een rapport uitbracht, worden honderden tonnen hardhout illegaal gekapt in de bossen in het oosten van het land. Het hout wordt daarna via buurlanden geëxporteerd.

Het fenomeen neemt verontrustende vormen aan en de provinciale minister van Milieu in Zuid-Kivu roept dan ook op tot een onderzoek, melden Congolese media en Radio France Internationale.

“Deze fraude moet absoluut stoppen”, zegt Claude Nyamugabo, de provinciale minister van Milieu. Hij roept de gouverneur van Zuid-Kivu op tot een grondig onderzoek naar de gerapporteerde feiten. De minister dringt erop aan dat de technische provinciale diensten voor grenzen, veiligheid en bossen hiervoor worden bijgestaan door het maatschappelijk middenveld, de lokale gemeenschappen en de inheemse bevolking.

Volgens het rapport waarschuwt de media al sinds 2018 voor de illegale exploitatie van hardhout in het oosten van Congo. De fraude is sindsdien alleen maar toegenomen. Het klopt dat dit hout, ook bekend als ‘makula’, lokale toepassingen kent in de traditionele geneeskunde of gebruikt wordt als kleurstof. Toch zijn deze houtsoorten vooral populair op de Aziatische markt, met name voor de fabricatie van luxemeubelen.

Ondanks het verbod blijft dit hout op frauduleuze wijze het Congolese grondgebied verlaten. Op weg naar Azië gebeurt dit via drie grenslanden: Burundi, Tanzania en Zambia, aldus nog Josué Aruna.

© CongoForum, 03.08.20 (jem)

Beeld – bron: Mediacongo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.