Haut-Katanga: UNHCR knapt basisschool in Kapampa op (CongoForum)

LUBUMBASHI – Het Vluchtelingencommissariaat van de Verenigde Naties, UNHCR, heeft een basisschool opgeknapt in Kapampa, in de provincie Haut-Katanga. Dat meldt Radio Okapi.

Het gaat om twee gebouwen van elk vijf lokalen, bestaande uit acht klaslokalen, een lerarenkamer en een kantoor voor de directeur, allemaal ingericht. Daarnaast zijn er sanitaire voorzieningen en een waterput.

Het dorp Kapampa ligt op ongeveer 50 kilometer van het centrum van Pweto in de sector Mwabu. De school bestaat al bijna twee jaar en heeft meer dan 700 leerlingen.  

Sommige van de leerlingen zijn terugkeerders die waren gevlucht uit de streek van Pweto. Voor Maurice Moussarouvi, chef van UNHCR in ex-Katanga, dragen de inspanningen voor de school bij tot een vreedzaam samenleven tussen de plaatselijke bevolking en kinderen die uit de vluchtelingenkampen in Zambia komen.

De lokale autoriteiten in Pweto hebben aan de verantwoordelijken van de school en de leerlingen gevraagd om goed voor de infrastructuur te zorgen. De plaatselijke leerlingen komen overigens niet alleen uit Kapampa maar ook uit naburige dorpen.

De leerkrachten van de school maakten van de gelegenheid gebruik om bij de autoriteiten te pleiten voor hun ‘mechanisatie’: sinds de oprichting van de school zijn ze nooit betaald. Als gevolg daarvan worden ze soms gedwongen om hun leerlingen in de steek te laten en te gaan werken op hun akkers.

© CongoForum, 03.08.20 (gm)

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.