Klacht tegen Joseph Kabila wegens inpikken van bijzonder dure diamant (CongoForum)


KINSHASA – Een Congolese zakenman heeft gisteren, dinsdag, bij het Hof van Cassatie een klacht ingediend tegen de gewezen president Joseph Kabila. Zakenman Théodore Mbiya Kalala zegt dat Kabila aan de haal ging met een enorme diamant (822 karaat) die aan hem toebehoorde.

In zijn klacht, die Mediacongo kon inkijken, beschuldigt Théodore Mbiya Kalala de gewezen president ervan dat hij zijn gezag als president misbruikte om de diamant, afkomstig uit de mijn van de zakenman, in te pikken. Dat zou zijn gebeurd in de provincie Oost-Kasaï in het jaar 2005. Het gaat om een artisanale mijn waarvoor de zakenman de exploitatie financierde.

Volgens Mbiya Kalala werd de diefstal van de diamant mogelijk gemaakt door de inmenging van Dominique Kanku, (de toenmalige gouverneur van de provincie Oost-Kasai), Kabamba Wa Beya en een voormalige provinciegouverneur van Oost-Kasaï, Ngoyi Kasanji. De zakenman wil nu dat het Hof van Cassatie Joseph Kabila berecht en veroordeelt tot de teruggave van de bijzondere diamant, of tot de betaling van de slordige som van zo’n 1,23 miljard dollar.

Belgische douane
Interessant is dat de diamant in 2005 in beslag werd genomen door de Belgische douane, die een geval van frauduleuze export vermoedde en zich vragen stelde over de twijfelachtige herkomst. Eenmaal terug in de DR Congo, werd de diamant in ontvangst genomen door de Congolese delegatie die daartoe bevoegd was, bestaande uit de toenmalige minister van Financiën, wijlen André Philippe Futa, de gouverneur van de centrale bank van Congo (BCC), Jean-Claude Masangu, en de directeur-generaal van het Centre d’ expertise van Jean-Pierre Tshimanga en het Ministerie van Mijnbouw. De diamant wordt bewaard bij de Congolese centrale bank (BCC). In 2015 vroegen mensenrechtenorganisaties aan Kabila om de kostbare steen terug te geven aan de eigenaar.

In 2010 deden geruchten de ronde dat de diamant was verwerkt in een set juwelen (ketting, oorbellen en een sprankelende armband) die Joseph Kabila aan koningin Paola zou hebben aangeboden bij het koninklijke bezoek ter gelegenheid van 50 jaar Congolese onafhankelijkheid.

© CongoForum, 26.08.20 (rok)
Beeld – bron: Mediacongo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.