Koloniaal verleden van België: tien experts zijn nu bekend (CongoForum)

BRUSSEL – Een bijzondere Kamercommissie zal het koloniale verleden van België onder de loep nemen. Nu zijn de tien deskundigen aangeduid die deze commissie zullen helpen tijdens hun werkzaamheden. Dat heeft de voorzitter van de commisie, Wouter De Vriendt van Groen-Ecolo, bekendgemaakt. Wouter De Vriendt heeft als ondervoorzitters Christophe Lacroix (PS) en Jan Briers (CD&V).

Volgens De Vriendt viel de keuze op vijf historici, verzoeningsexperts en iemand uit de diaspora. Onder de experts bevinden zich ook mensen met de Congolese, Rwandese of Burundese nationaliteit of met roots in Congo, Rwanda of Burundi.

Minstens één jaar werk

Belgische media melden dat de bijzondere Kamercommissie één jaar de tijd zal hebben om haar werk te doen. Ze moet België helpen om het koloniale verleden te werken en naar de toekomst kijken.

Wouter De Vriendt dankt de tien experts omdat ze hebben aanvaard om mee te werken. Hij begrijpt dat de opdracht nooit gezien is en dat het dossier zeer gevoelig ligt. Tijdens de werkzaamheden zullen bijkomende deskundigen aan het woord komen, luidt het.

Tussentijds rapport

Volgens de voorzitter van de commissie is het de bedoeling om in oktober van dit jaar een tussentijds rapport te publiceren. Dat tussentijds rapport zal handelen over ‘een stand van zaken met betrekking tot het bestaande historische onderzoek over het Belgische koloniale verleden en een aanzet tot erkenning en perspectieven’. Nadien zal verder onderzoek volgen. Er zullen ook hoorzittingen worden georganiseerd. Uiteindelijk moet er een slotrapport worden geschreven met besluiten en aanbevelingen. De termijn van één jaar kan worden verlengd, luidt het.

Wie zijn de tien aangeduide experts?

– Dr. Pierre-Luc Plasman (UCL), historicus, onderzoeker aan het Institut Sciences-Politiques Louvain-Europe; 

– Prof. Dr. Valérie Rosoux (Egmont Instituut en UCL), doctor in de wijsbegeerte en internationale relaties, internationaal auteur rond verzoening en vredesopbouw; 

– Martien Schotsmans, juriste, wereldwijde ervaring met verzoenings- en waarheidscommissies, coördinator van Centrum voor Erkenning en Bemiddeling van Historisch Institutioneel Misbruik; 

– Dr. Zana Mathieu Etambala (KMMA, KU Leuven), historicus met specialisatie koloniale geschiedenis; 

– Dr. Gillian Mathys (UGent), historica en onderzoeker; 

– Prof. Dr. Elikia M’Bokolo (EHESS, Université Kinshasa), gespecialiseerd in moderne en hedendaagse geschiedenis, geschiedenis van Afrikaanse diaspora; 

– Anne Wetsi Mpoma, kunsthistorica, diaspora-vereniging Bamko; 

– Mgr. Jean-Louis Nahimana, oud-voorzitter van de Burundese waarheidscommissie; 

– Laure Uwase, Rwandese, advocate aan de balies van Brussel en Oudenaarde voor Praxis Law, schrijft al 10 jaar over de Grote Meren en is lid van de Rwandese Organisatie Jambo nieuws; 

– Prof. Dr. Sarah Van Beurden (Ohio State University), historica, experte Afrikaanse geschiedenis en koloniale culturele geschiedenis.

Afrikaanse diaspora

Voor het tussentijdse rapport zal ook contact worden opgenomen met vertegenwoordigers van de Afrikaanse diaspora: Geneviève Kaninda (Collectif Mémoire Coloniale), Suzanne Monkasa (voorzitter Plateforme des Femmes de la Diaspora Congolaise de Belgique en gewezen voorzitter van de vzw CongoForum), Tracy Tansia (Black Speaks Back) en een persoon van de vzw Ibuka die werkt rond de Rwandese genocide van 1994. Historici van Belgische, Congolese, Rwandese en Burundese universiteiten zullen adviezen kunnen geven.

De bijeenkomsten zullen plaatsvinden in de Kamer. Het AfrikaMuseum stelt zijn faciliteiten en archieven ter beschikking.

© CongoForum, 06.08.20

Beeld: Wouter De Vriendt

Bron: Groen

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.