Lichte paniek op Congolese wisselmarkt: dollar verliest van zijn pluimen (CongoForum)

KINSHASA – Congolezen die sparen in dollars hebben vandaag mogelijk wel wat hoofdpijn gekregen. De geldwisselaars lopen minder warm voor de dollar, die in één nacht tijd 15% van zijn waarde zou hebben verloren op de Congolese wisselmarkt. Er zijn geen objectieven redenen die deze toestand rechtvaardigen.

Sinds gisterenavond is er een zekere paniek op de Congolese wisselmarkt. Koning dollar verliest flink van zijn waarde, terwijl de prijzen van producten niet volgen. In Tshikapa en Mbuji-Mayi was 1 dollar 1.400 Congolese frank waard. Maar in Matadi ging het om 1.500 frank en in Lubumbashi of Kinshasa om 1.700 of 1.800 frank. Uiteenlopende wisselkoersen dus, al naargelang bij wie je geld wilde wisselen en waar.

Het lijkt op goed nieuws, maar de mensen hebben toch hun twijfels. Eerst willen de Congolezen zien of de zwakkere dollar ook resulteert in lagere prijzen voor basisproducten of basisdiensten: vervoer, brood, rijst, fufu, communicatie, cement enzovoort.

De Congolese centrale bank (BCC) erkent stilzwijgend de daling van de waarde van de dollar maar doet er verder niet veel mee. In een persbericht van vandaag bepaalt de BCC de koers van de dollar op 1.900 frank. De telecombedrijven houden het bij een koers van 2.050 frank per dollar voor al hun transacties.

Hoe dan ook zijn brutale en aanzienlijke schommelingen van een munt, in eender welke richting, nooit goed voor de economie, waarschuwt Israël Mutala, die journalist en economisch analist is. “Stabiliteit is de ideale situatie. Geen sterke stijgingen of dalingen! Zo kunnen ondernemingen, andere economische spelers, huishoudens beter vooruit kijken, plannen en onzekerheid zoveel mogelijk vermijden. Onzekerheid is namelijk schadelijk voor de economie ».

© CongoForum – Gaspard Nkunambi, 03.08.20 (db)

Beeld – bron : Radio Okapi / John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.