Noord-Kivu: hulpeloze ontheemden geregistreerd in Eringeti (CongoForum)


GOMA – In de plaats Eringeti, ongeveer vijftig kilometer ten noorden van de stad Beni (Noord-Kivu), hebben waarnemers een verplaatsing van bevolkingsgroepen vastgesteld. Die mensen zijn op de vlucht voor conflicten tussen het regeringsleger FARDC en de Oegandese ADF-rebellen op bepaalde plaatsen van het ‘groupement’ Bambuba-Kisiki.

Volgens de afgevaardigde van de gouverneur in Eringeti, Sadiki Mbafumoja, startten op donderdag 6 augustus de strijdkrachten van de Democratische Republiek Congo (FARDC) met militaire operaties tegen de posities van de Oegandese rebellen die minstens 4 km verderop liggen, ten noordoosten van de stad Kainama. Dat vernam Radio Okapi: “Verschillende plaatsen die tot dan toe onder de controle van deze Oegandese rebellen stonden, zijn nu na zware gevechten onder FARDC-controle gekomen”, voegt hij eraan toe.

Deze conflicten gingen zelfs op zondag 9 augustus door op de Mavume-bergrug, nog altijd in Bambuba-Kisiki. Als gevolg hiervan verhuist de bevolking van deze regio massaal naar Eringeti waar ze bij onthaalfamilies verblijven, maar zonder enige hulp. “Het is ingewikkeld! Er komen niet eens ngo’s langs om deze ontheemden bij te staan en ze verblijven nog altijd teeds bij pleeggezinnen. We blijven humanitaire waarschuwingen geven”, verklaarde de afgevaardigde van de gouverneur aan Eringeti, die pleit voor humanitaire hulp aan deze ontheemden.

Sadiki Mbafumoja voegt eraan toe dat het lokale comité van ontheemden in Eringeti al is begonnen met het identificeren van deze ontheemden, in afwachting van hulp van de regering en haar humanitaire partners.


© CongoForum, 14.08.20 (rok)

Beeld-bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.