Parlementslid Mudekereza vraagt luchthaven van veel betere kwaliteit voor Zuid-Kivu (CongoForum)

BUKAVU – De luchthaven van Kavumu in Zuid-Kivu moet naar een veel hoger niveau worden getild zodat ze aan de internationale maatstaven beantwoordt. Dat zegt nationaal parlementslid Mudekereza Namegabe. Als zo’n project er komt, zal dit een geweldig elan geven aan de economie van de provincie, voorspelt de parlementair, die zijn idee verdedigde op Radio Okapi. Een veel betere luchthaven zal enorm helpen om goederen en producten te importeren en exporteren, luidt de redenering.

CongoForum sprak met inwoners van Bukavu, de hoofdplaats van Zuid-Kivu, over het pleidooi van Mudekerereza. Sommige inwoners vinden het idee erg belangrijk. Anderen merken op dat de provincie onderontwikkeld is bij gebrek aan een degelijke luchthaven.

Lucien Nabugorhe woont in Zuid-Kivu :  « Het pleidooi van de parlementair is heel noodzakelijk. Ik ga dit blijven volgen tot het idee ook effectief wordt uitgevoerd. Zuid-Kivu moet een internationale luchthaven krijgen om onze ontwikkeling te versnellen. Momenteel is onze provincie onderontwikkeld, ze wordt gezien als een slecht bereikbaar gebied ».

Internationale maatstaven

Volgens de parlementair is er veel te doen met de luchthaven van Kavumu op voorwaarde dat ze wordt gemoderniseerd volgen de internationale maatstaven. “Deze luchthaven kan landbouwproducten uitvoeren. Wij hebben de beste koffie ter wereld. De luchthaven zou ook ertsen kunnen uitvoeren, zoals coltan, dat gegeerd is. En we kunnen zo ook quiquina exporteren, vroeger gebeurde dat al via Bujumbura met toestellen van Sabena of Air France”.

De volksvertegenwoordiger vindt dat passagiers rond middernacht Kavumu zouden moeten kunnen verlaten om ’s ochtends te landen in Kinshasa of Dubai. Heel wat inwoners van de provincie hebben veel problemen als ze naar het buitenland willen reizen. Dikwijls moeten ze eerst naar Rwanda, Burundi of Kinshasa gaan om daar een vlucht te nemen. En dat is een handicap van formaat.

© CongoForum –Paulin Munyagala, 24.08.20

Beeld – bron  : RVA

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.