Solange Masumbuko: “We hebben meer vrouwen nodig in politieke instellingen” (CongoForum)

KINSHASA – Er zijn meer vrouwen nodig in de politieke instellingen van de Democratische Republiek Congo. Dat is het pleidooi van Solange Masumbuko, die lid van de Nationale Assemblee is. Mevrouw Masumbuko sprak op een workshop in Kinshasa die de wetten over de politieke participatie van vrouwen moest evalueren.

Volgens de kieswet moet 30% van de kieszetels worden gereserveerd voor vrouwen. Solange Masumbuko is van mening dat er behoefte is aan “wisselen en aanpassen”. Op Radio Okapi voegde ze eraan toe: “Er is ook de kieswet die moet worden aangepast aan de huidige context”.

Het parlementslid wil dat vrouwen massaal de politiek in kunnen gaan om deel te nemen aan de ontwikkeling van de DR Congo. Ze benadrukte dat vrouwen Congo in de meerderheid zijn, maar zonder een politieke vertegenwoordiging die overeenstemt met deze realiteit.

Landen die een grotere participatie van vrouwen in de politiek hebben gezien, hebben zich beter ontwikkeld, aldus Masumbuko. Ze noemt Rwanda, Zwitserland en Angola als voorbeelden.

De workshop in Kinshasa werd georganiseerd door het ‘Cadre permanent de concertation de la femme congolaise’ (CAFCO), met steun van de Zuid-Afrikaanse ngo OSISA.

© CongoForum, 07.08.20 (gm)

Beeld: Solange Masumbuko

Bron: Facebook

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.