Spanningen aan de grens in Kasumbalesa baren FCC van Kabila zorgen (CongoForum)

KINSHASA – Le Front Commun pour le Congo (FCC), het politiek platform van Joseph Kabila, staat erop dat de nationale overheid en de autoriteiten van Haut-Katanga een einde maken aan de spanningen in Kasumbalesa, aan de grens met Zambia. Maandag zijn de politieke vertegenwoordigers van het FCC in Kinshasa samengekomen om de situatie te bespreken. Ze beschouwen de militanten van de UDPS als de veroorzakers van de spanningen.

De leden van het FCC maken zich zorgen over de toenemende spanningen sinds de ordediensten een groep militanten van de UDPS hebben geëvacueerd. Deze mensen waren al een aantal maanden actief in de neutrale zone ‘Bilanga’, meldt Radio Okapi. Het FCC wil dat de leiders van de UDPS hun leden beter in de hand houden en ervoor zorgen dat ze stoppen met hun acties.

De secretaris-generaal van de UDPS, Augustin Kabuya, heeft Isaac Tshishwaka aan de kant geschoven als lid van het partijkader. Hij zou de voornaamste aanstichter zijn van alle onrust aan de grenspost in Kasumbalesa, iets wat door Tshishwaka en zijn medestanders fel wordt betwist.

Volgens de radio van de VN zijn militairen en politieagenten dinsdag de basis Bilanga gaan versterken om de rust er te laten terugkeren.

© CongoForum, 26.08.20 (ldw)

Beeld – bron: CAS-Info.CA

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.