Steun aan vrouwelijke ondernemers in Goma: transparantie laat veel te mensen over, klagen geïnteresseerden (CongoForum)

GOMA – Bij het pas gelanceerde project ter ondersteuning van kleine en middelgrote bedrijven (PADMPME) in Goma, Noord-Kivu, worden sinds enkele dagen vrouwelijke kandidaten geregistreerd die hopen om steun te krijgen voor hun economische activiteit. Maar er blijken nogal wat klachten te zijn over een gebrek aan transparantie.

Vandaag is het de derde dag waarop kandidaten voor steun worden ingeschreven. Het ondersteuningsproject mikt op vrouwen en jonge ondernemers die een vorming willen volgen en steun hopen te ontvangen. De Wereldbank trok 100 miljoen dollar uit om ondernemerschap aan te moedigen in vier Congolese steden: Goma, Kinshasa, Lubumbashi en Matadi.

Het project in Goma kan op grote belangstelling rekenen. Honderden vrouwen trokken naar de plekken waar ze zich konden laten registreren. Maar de vrouwen klagen over een groot gebrek aan transparantie en vinden dat het inschrijvingsproces zeer vreemd verloopt.

Een journalist van CongoForum trok naar het ‘Maison de la femme’, één van de plaatsen in de stad Goma waar kan worden ingeschreven. Nogal wat vrouwen probeerden om bij de eerste 30 ingeschreven kandidaten te zijn. Sommige van hen waren al om 3 of 4 uur ’s ochtends ter plekke, en nadien bleven er maar vrouwen toestromen. Velen klagen dat ze lang moesten wachten en nooit werden ontvangen. De vroegste vogels moesten vaststellen dat er opeens al 30 inschrijvingen waren en dat de operatie werd afgerond. Zij begrepen niet hoe zoiets mogelijk is.

“Op welk uur moeten wij dan toekomen om een kans te maken?”, verzuchten de vrouwen. “Dit illustreert hoe vrouwen moeten lijden. Wij vragen om bijstand, anders kunnen ze een hoop vrouwenlijken op straat oprapen”.

Bij de recente lancering van het project PADMPME zei de minister van Industrie, Julien Paluku Kahongya, dat mensen het moesten melden als er centen zouden worden gevraagd door het FPI (Fonds de Promotion de l’Industrie) om toegang te krijgen tot de voorziene kredieten. Wie zoiets doet, zal worden bestraft, beloofde de minister.

© CongoForum – Paulin Munyagala, 26.08.20

Beeld : de recente voorstelling van het project in Goma
Bron : CongoForum / Congolese pers

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.