Terug naar school: president Tshisekedi bezoekt ‘Institut de la Gombe’ in Kinshasa (CongoForum)

KINSHASA – In Congo zijn de lessen op de scholen vandaag voor sommigen hervat. President Felix Tshisekedi maakte van de gelegenheid gebruik om het ‘Institut de la Gombe’ te bezoeken, bericht Mediacongo. De president gaf daar het startschot voor de hervatting van de lessen voor de laatstejaars van het basis-, secundair en technisch onderwijs, en voor die van het hoger en universitair onderwijs. De lessen waren gedurende vier maanden geschorst als gevolg van de strijd tegen het coronavirus.

Leden van de leerkrachtenvakbond SYECO gingen ook naar het Institut de la Gombe, om er te demonstreren tegen de hervatting van de lessen. Ze protesteerden tegen de bevoegde minister van Onderwijs, Willy Bakonga, en de ‘uitbetalingsdienst’ (SECOPE). Volgens leden van de vakbond veegt de minister een eerder bereikt akkoord gewoon onder de mat. SECOPE wordt ervan beschuldigd de lonen die het uitbetaalt te hebben verminderd zonder enig respect voor schaal en rang.

Het is zelfs zo extreem dat er, volgens de vakbond, aan een portier en een prefect evenveel zou worden uitbetaald. Maar bij SECOPE worden de aantijgingen weggewuifd. “Onze lijsten zijn zo goed als klaar om nieuwe betalingen uit te voeren”, klinkt het daar. “We worden onterecht beschuldigd”. President Tshisekedi heeft aan de dienst wel gevraagd om snel te handelen en zo de onvrede bij de leerkrachten weg te nemen.

Na zijn passage bij het Institut de la Gombe trok het staatshoofd naar het technisch lyceum van Limete om ook daar de hervatting van de lessen bij te wonen. Daarna ging hij naar de Universiteit van Kinshasa (UNIKIN).


© CongoForum, 10.08.20 (rok)
Beeld – bron: Provinces26rdc.net

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.