Uitgelekt telefoongesprek brengt Lambert Mende zwaar in verlegenheid (CongoForum)

KINSHASA – Een telefoongesprek gevoerd door Lambert Mende blijkt erg genant voor de voormalige Congolese regeringswoordvoerder onder Joseph Kabila. Volgens Liberté Plus en Mediacongo hadden 31 nationale afgevaardigden van de FCC – het politieke platform van Kabila – een klacht ingediend bij het Hof van Cassatie tegen vijf (Kabila-gezinde) rechters van het Grondwettelijk Hof. Mende hield niet van hun démarche en sprak de vrees uit dat president Felix Tshisekedi zo de “effectieve controle over de hoogste rechtbank van het land” kon krijgen.

De démarche is in wezen een procedure die wordt ingesteld wanneer een magistraat wordt beticht van het plegen van fraude, verduistering of grove nalatigheid en in het bijzonder van het weigeren om gerechtigheid te laten geschieden.

De 31 parlementairen, allemaal van het FCC, willen het vertrek van de vijf rechters in kwestie. Ze behoren tot partijen die deel uitmaken van Kabila’s platform. Een van hen is lid van de CCU, een politieke partij waartoe ook de voormalige minister van Communicatie en Media, Lambert Mende Omalanga, behoort. Mende is woedend omdat één van zijn plaatsvervangers het aandurfde de vijf rechters (pro-Kabila) in vraag te stellen. In een telefoongesprek uitte hij zijn woede over de man die dit document namens zijn partij had ondertekend. Het gesprek lekte uit via de sociale media.

Volgens Mende “willen de mensen van CACH (Tshisekedi) hiervan profiteren om de samenstelling van het Grondwettelijk Hof volledig te veranderen”. “Ze zeggen dat Mende van kamp is veranderd en nu voor Tshisekedi rijdt”. Mende, een bondgenoot van Joseph Kabila, was duidelijk beducht voor de gevolgen.

Waarnemers zijn van mening dat het onbehagen diep zit in de FCC en dat de meningsverschillen kunnen leiden tot het uiteenvallen van dit platform. Bovendien bevestigen de woorden van Mende dat de FCC niet erg oprecht is tegenover haar partner, CACH, en dat ze een verborgen agenda heeft, namelijk het schaden van het huidige staatshoofd Tshisekedi.


© CongoForum, 17.08.20 (rok)


Beeld: Lambert Mende

Bron: Commons Wikimedia

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.