Zuid-Kivu: meer dan 40 ongeruste mensenrechtenorganisaties vragen bescherming voor dr. Denis Mukwege (CongoForum)

BUKAVU – Meer dan 40 organisaties uit het middenveld in de Kivu vinden dat dr. Denis Mukwege, de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede in 2018, bescherming moet krijgen. Mukwege, die internationaal bekend is, wordt zwaar bedreigd omdat hij uitspraken heeft gedaan over het bloedbad dat werd aangericht onder burgers in Kipupu, in de streek van Mwenga in Zuid-Kivu.

Volgens een persbericht van 44 mensenrechtenorganisaties zijn er zware dreigementen geuit tegen Denis Mukwege. De wereldberoemde gynaecoloog engageert zich in de strijd tegen de straffeloosheid die er in Congo vaak heerst voor schendingen van de mensenrechten.

De organisaties veroordelen de dreigementen tegen Mukwege en zeggen dat die schadelijk zijn voor de bevordering van de mensenrechten en de strijd tegen de straffeloosheid in Congo. Ze willen dat de overheden op alle niveaus maatregelen nemen om de arts te beschermen en dat er transparant en geloofwaardig onderzoek komt om uit te vissen wie de dreigementen heeft geuit en wie het bloedbad in Kipupu op zijn geweten heeft.

Tweet

Op 26 juli 2020 verstuurde dr. Mukwege een tweet waarin hij de recente slachtpartijen onder de burgerbevolking in het dorp Kipupu veroordeelde. “Het zijn dezelfden die blijven doden in Congo”, schreef Mukwege. “De macabare feiten van Kipupu liggen in het verlengde van de bloedbaden die Congo al teisteren sinds 1996. Zolang de straffeloosheid voortduurt en de aanbeveling van het Mapping Report van de VN worden genegeerd, zullen de slachtpartijen onder de Congolezen voortduren”.

Op 30 juli 2020 deed dr. Mukwege nog een oproep tot vrede. Volgens betrouwbare bronnen ontvingen de arts en zijn familie anonieme boodschappen die uiting gaven aan haatgevoelens en bedoeld waren om te intimideren. De arts en zijn familie werden met de dood bedreigd. Zijn anonieme belagers stellen dat hij niet onpartijdig is met betrekking tot de gemeenschapsconflicten in Oost-Congo.

Mensen ter plaatse zeggen dat Denis Mukwege, de directeur van het Panzi-ziekenhuis, een man van de vrede is die ieder mens waardig en zonder discriminatie behandelt. Het is dan ook geen wonder dat heel wat middenveldorganisaties nu aan de alarmbel trekken. Zij willen niet dat deze voorbeeldige Congolees en Kivutien wordt aangevallen en bedreigd. Mukwege heeft al lang zijn waarde bewezen als man die het opneemt tegen seksueel geweld en het gebruik van verkrachtingen als oorlogswapen.

© CongoForum – redactie, 10.08.20

Beelden – bron: Commons Wikimedia

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.