Afpersingspraktijken Mai-Mai maken vissen op Edwardmeer enorm moeilijk (CongoForum)

RUTSHURU – Gewapende Mai-Mail-rebellen uit Kadima bemoeilijken enorm het werk van de vissers uit Vitshumbi (Rutshuru, Noord-Kivu) die actief zijn op het Edwardmeer. Sinds twee jaar lang moeten de vissers een ‘jeton’ van 10.000 Congolese frank per week betalen om hun werk te mogen doen. Die illegale praktijk wordt geduld door de plaatselijke politieke, administratieve en militaire overheden.

De namen van de jetonverkopers, die samenwerken met de rebellen, zijn bekend maar de autoriteiten treden gewoon niet op. Wie niet betaalt, kan worden ontvoerd en zijn boot (pirogue) wordt geblokkeerd door de rebellen, vertelt Aimé Mukanda Mbusa, een mensenrechtenverdediger uit de streek van Vitshumbi. “Deze onveiligheid maakt de vissers bang en heeft een negatieve invloed op de plaatselijke economie”.

Visser vermoord

De mensenrechtenactivist klaagt de pesterijen aan. Op zaterdag 5 september 2020 werd nog een visser vermoord. Visser Augustin werd levenloos teruggevonden nabij de kerk van Nyakakoma. Hij had messteken toegediend gekregen in de buik.

Aimé Mukanda Mbusa is niet te spreken over de ontvoeringen, de plunderingen, de pesterijen en de schendingen van de mensenrechten in dit deel van de provincie Noord-Kivu. Er zijn veel te veel van deze feiten, stelt hij vast.

Congolese marine

De Congolese marine is aanwezig in de streek maar zij slaagt er niet in de praktijken van de Mai-Mai te laten ophouden. De VN-vredesmacht (Monusco) heeft manschappen in Rwindi, op 25 kilometer van Vitshumbi, maar die blauwhelmen helpen blijkbaar niet de marine om op treden tegen gewapende groepen die de bevolking terroriseren en uitbuiten.

De wanpraktijken van de Mai-Mai wegen zwaar op heel wat families. Als de mannen niet kunnen vissen op het meer, zitten veel families zonder eten. De visserij is essentieel om een groot aantal families in Vitshumbi en Nyakakoma te laten overleven.

© CongoForum – Paulin Munyagala, 07.09.20

Beeld – bron: CongoForum / Congolese pers

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.