‘Bisschop’ Mukuna houdt vast aan zijn aanklacht tegen Joseph Kabila (CongoForum)

KINSHASA – ‘Bisschop’ Pascal Mukuna blijft bij zijn klacht tegen gewezen president Joseph Kabila. Dat heeft advocaat Jean-Claude Katende gezegd op radiozender Top Congo FM. De beweging ‘Eveil patriotique’ wil Kabila gerechtelijk vervolgen, zowel in de DR Congo als in het buitenland.

Mukuna zelf is nu aan het rusten na drie maanden in de gevangenis te hebben gezeten, vertelt Katende. Volgens de advocaat is er geen enkele reden om de aanklacht tegen Joseph Kabila in te trekken.

Op 8 mei 2020 verklaarde Mukuna bij het parket-generaal, verbonden aan het Grondwettelijk Hof, dat hij Kabila in verband bracht met een bloedbad onder aanhangers van Bundu Dia Mayala in Centraal-Kongo (2008), de moord op Armand Tungulu en de moord op Floribert Chebeya en zijn chauffeur Fidèle Bazana. In de aanklacht is sprake van wel tien feiten.

De beweging ‘Eveil patriotique’ wil voortgaan met het identificeren van slachtoffers en contacten uitbouwen met internationale partners. Ze wil dat Kabila uiteindelijk voor het Internationaal Strafhof wordt gebracht, aldus Top Congo FM.

In de entourage van Joseph Kabila wordt de actie van Pascal Mukuna als ‘een grote grap’ bestempeld. Daar twijfelen ze aan de geestelijke toestand van Mukuna. Oud-woordvoerder Lambert Mende: “Mukuna maakte ooit propaganda voor het FCC van Kabila. Nu wil hij gewoon in het gevlei komen bij het nieuwe regime. Dit is zuivere agitatie die tot niets zal leiden”.

© CongoForum, 14.09.20

Beeld: Pascal Mukuna

Bron : Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.