FCC van Kabila wil president laten verkiezen door parlementairen, voorstel lokt heftige reacties uit (CongoForum)

KINSHASA – Parlementslid Alphonse Ngoyi Kasanji, van het FCC van Joseph Kabila, wil toekomstige staatshoofden niet langer laten verkiezen door de bevolking maar door de parlementairen. Zijn idee oogst wel zware kritiek, onder meer vanwege de UDPS van Félix Tshisekedi en de katholieke bisschoppenconferentie (CENCO).

Alphonse Ngoyi Kasanji lanceerde gisteren het idee om toekomstige presidenten van de DR Congo onrechtstreeks te laten verkiezen.

Zijn idee schoot in het verkeerde keelgat bij Augustin Kabuya, secretaris-generaal van de UDPS, de partij van de huidige president. “Wij zullen alles ondernemen om dat idee tegen te houden”, aldus Kabuya. “Eerder heb ik al gezegd dat onze vrienden van het FCC niet oprecht zijn tegenover ons, maar niemand heeft me toen geloofd. Vandaag stel ik me de vraag of deze verklaring er kwam na overleg binnen het FCC. Of wil het FCC gewoon tot elke prijs zijn macht opleggen?”

Congo is geen private eigendom van het FCC, onderstreept Kabuya. “Ze moeten dat nu eens eindelijk verstaan”. Volgens de man van de UDPS gaat het niet langer op dat het FCC wetten en regels maakt op maat van wat Kabila en de zijnen willen.

Bisschoppenconferentie

Bij de katholieke bisschoppenconferentie (CENCO) zet woordvoerder Donatien N’shole zich evenzeer af tegen het idee van de FCC’er. “Als we hiermee instemmen, zal het geld alles bepalen”, waarschuwt de priester in de Congolese pers. “Ons land zal niets winnen wanneer er een president is die aan niemand rekenschap moet afleggen omdat hij werd verkozen op basis van geld”.

Volgens de woordvoerder van de bisschoppenconferentie moeten leiders rekenschap afleggen aan de bevolking. “Dat zal nooit het geval zijn als we presidenten laten verkiezen door parlementairen die zelf soms hebben gesjoemeld bij de verkiezingen”, aldus nog N’shole.

© CongoForum, 09.09.20

Beeld: Alphonse Ngoyi Kasanji van het FCC

Bron : Ouragan FM

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.