Geweld in Oost-Congo : drie provinciegouverneurs praten uitgebreid met president Tshisekedi en ministers (CongoForum)

KINSHASA – De gouverneurs van de provincies Noord-Kivu, Zuid-Kivu en Ituri, allemaal in het oosten van de DR Congo, hebben gepraat met president Félix Tshisekedi. Het heroplaaiende geweld in het oosten heeft hen ertoe aangezet om steun te vragen aan de regering in Kinshasa, bericht Radio France Internationale.

De drie gouverneurs hebben aan de nationale overheid gevraagd om meer te helpen in de strijd tegen de onveiligheid in hun provincies. Diverse burgerbewegingen zijn handtekeningen aan het inzamelen om aan Tshisekedi te vragen om zijn belofte na te komen: het herstel van de vrede in Congo.

De vertegenwoordigers van de drie provincies hadden twee ontmoetingen met het staatshoofd. Maandag duurde het gesprek wel vijf uur. Diverse ministers namen toen ook deel aan de besprekingen, die gingen over de onveiligheid.

Wegen herstellen

Kinshasa zou hebben beloofd om bepaalde wegen te herstellen en zo de veiligheid te bevorderen en economische activiteiten aan te moedigen. De regering zou ook hebben aanvaard om de terugstorting van 40% van de nationale inkomsten vlugger in orde te brengen; dat punt staat in de Congolese Grondwet. Provincies als Zuid-Kivu hebben al negen maanden terugstortingen te goed.

Wereldbank en Monusco

Vertegenwoordigers van de Wereldbank, de VN-vredesmacht (Monusco) en andere ontwikkelingspartners werden betrokken bij de gesprekken in Kinshasa.

De regering is overigens van plan om nieuwe offensieven tegen gewapende bewegingen te lanceren, in het bijzonder in Zuid-Kivu.

President Tshisekedi heeft herhaald dat hij vastbesloten is om de vrede te herstellen in Oost-Congo.

© CongoForum, 02.09.20

Beeld – bron : Présidence RDC

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.