Ineenstorting van drie ambachtelijke mijnen in Kamituga: Leila Zerrougui roept op tot het opleggen van preventieve veiligheidsmaatregelen (CongoForum)

KAMITUGA- De speciale vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties in de Democratische Republiek Congo en hoofd van de VN-vredesmissie (Monusco), Leila Zerrougui, drukt haar emotie uit over de ineenstorting van drie ambachtelijke mijnen in Kamituga (in de provincie Zuid-Kivu). Dat kan men lezen in het rapport van de VN-conferentie van woensdag 16 september, meldt Radio Okapi.

Leila Zerrougui betuigt haar deelneming aan de families van de slachtoffers. Ze merkt op dat dergelijke ongevallen vaak voorkomen en roept op tot het opleggen van preventieve veiligheidsmaatregelen om degenen die in deze mijnen werken te beschermen.

“Monusco ontmoette ter plaatse het stadsbestuur, in het bijzonder de burgemeester van Kamituga, om de situatie te bespreken”, aldus het rapport.

De speciale vertegenwoordiger wil ook haar steun betuigen aan de families van slachtoffers van gewapende groepen en het geweld in de oostelijke provincies van de Democratische Republiek Congo.

Ze onderstreepte dat Monusco resoluut het Congolese leger, dat betrokken is bij complexe operaties op verschillende fronten, in Ituri, Noord-Kivu en Zuid-Kivu, blijft steunen.

Ze begrijpt de woede en frustratie die soms bij de bevolking leeft, maar ze onderstreept de noodzaak dat de Congolezen zich verenigen in de strijd tegen gewapende groepen en milities. “Ze moeten blijven werken opdat de verantwoordelijken voor de wreedheden, zich overgeven en worden berecht, en er is nood aan de creatie van mechanismen die nodig zijn voor de vreedzame oplossing van geschillen en conflicten,” staat nog in het rapport.

© CongoForum, 17.09.20 (rok)

Beeld-bron: Radio Okapi/ John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.