Leila Zerrougui (Monusco): “We kunnen veel meer bereiken door vrede” (CongoForum)

KINSHASA – Ter gelegenheid van de Wereldvrededag, die elk jaar op 21 september door de Verenigde Naties wordt gevierd, heeft mevrouw Leila Zerrougui het Congolese volk opgeroepen tot stabiliteit. Dat meldt Radio Okapi.

“Er kan veel meer worden bereikt door vrede, onderhandelingen en verzoening dan met andere middelen”, zei de speciale vertegenwoordigster van de VN maandag op  Radio Okapi, waarbij ze benadrukte dat het werk van de VN in conflictlanden als de DRC erop gericht is om mensen weer met elkaar te doen praten en hun problemen op te lossen door middel van een dialoog.

Zerrougui beseft dat er in sommige delen van Congo al tientallen jaren spanningen of conflicten zijn. Die gaan gepaard met heel wat geweld. “Denk daarover na”, aldus de chef van Monusco. “Je kunt veel meer bereiken door vrede, door onderhandelingen, door verzoening dan door andere middelen”.

De vrede begint volgens haar thuis, in de relaties tussen ouders en kinderen. “Het begint met nadenken om oplossingen te vinden die kunnen leiden tot het wegnemen van onrechtvaardigheden, om de rechten van mensen te herstellen zonder hun toevlucht te nemen tot geweld, dat altijd blind is, dat andere mensen doet lijden en dat nog steeds redenen voor haat en geweld creëert en instabiliteit in stand houdt en een belemmering vormt voor ontwikkeling, vrede en stabiliteit”, aldus nog Leila Zerrougui.

© CongoForum, 22.09.20 (gm)

Beeld – bron: Monusco / VN

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.