MIBA-functionaris veroordeeld in een zaak van diamantendiefstal (CongoForum)

De veroordeling in het ‘Fancy Green’-proces is een stap in de juiste richting, vindt Lucha.

MBUJI-MAYI – Er was inderdaad sprake van diamantdiefstal bij de MIBA, de onderneming die in de Kasaï diamanten exploiteert voor rekening van de staat die zelf  80% van het bedrijf bezit. Dat werd op  het zogenaamde “Fancy Green”-proces door justitie bevestigd.

De chef van het MIBA-triagecentrum, de enige beschuldigde, Jean-Pierre Tshibangu Tshibangu, werd veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf wegens het stelen van een ‘groene diamant’, en tot terugbetaling van de waarde, een paar tienduizenden dollars, aan het mijnbouwbedrijf.

Het maatschappelijk middenveld hoorde echter pas op donderdag 24 september van deze veroordeling terwijl het vonnis nochtans reeds op 18 september werd geveld. Dat meldt Radio France Internationale. Het vonnis is het onwaarschijnlijke resultaat van een ongelooflijk juridisch proces waarin de burgerlijke partij, de MIBA, het bestaan van deze diamant steevast bleef ontkennen.

Voor de advocaat van de twee klokkenluiders die de verdwijning van de “Fancy Green” aan de kaak stelden, was het een teleurstelling. “Veel mensen hebben niet eens de informatie dat het vonnis al is uitgesproken”, betreurt advocaat Trésor Katende. “Het vonnis is in handen van de griffier en wie er meer over wil weten moet zich tot hem wenden, iets wat de gewone burger niet kan. De rechters hadden moeten beslissen in een openbare hoorzitting”.

Lucha

Voor de burgerbeweging La Lucha is deze veroordeling een stap in de goede richting. Maar wij zijn nog verre van een voorbeeldige justitie, zoals activist Nicolas Mbiya aanklaagt. “Echte gerechtigheid in deze zaak zou de veroordeling zijn geweest van Tshibangu Tshibangu tot een zeer zware gevangenisstraf, evenals zijn handlangers, zijn collega’s die met hem samenwerkten op het rangeerterrein. Daarnaast zou er tevens duidelijkheid moeten worden gebracht over de verantwoordelijkheid van de topmanagers of topfunctionarissen van de MIBA, omdat deze duidelijk te zelfgenoegzaam en te onzorgvuldig zijn geweest”.

Bescherming klokkenluiders

De klokkenluider en adviseur, Claude Mianzuila, werd gearresteerd en enkele weken vastgehouden.  De MIBA-expert François Sangani, die Mianzuila’s  beweringen had bevestigd en de vervanging van duizenden stenen zoals de “Fancy Green” voor stenen van mindere kwaliteit aan de kaak stelde, werd op zijn beurt ontslagen.

Het platform ‘Le Congo n’est pas à vendre’ roept de Congolese autoriteiten op om klokkenluiders zoals Claude Mianzuila en François Sangani te beschermen en hun rechten te herstellen. Volgens deze groep van ngo’s zijn er tot dusverre nog maar weinig onderzoeken en worden klokkenluiders gecriminaliseerd in de DR Congo.

© CongoForum, 25.09.20 (em)

Beeld – bron: Ouragan FM

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.