Monusco stuurt opnieuw manschappen naar Panzi-ziekenhuis van dr. Mukwege (CongoForum)

KINSHASA – De vredesmissie van de Verenigde Naties in de Democratische Republiek Congo (Monusco) heeft sinds woensdagochtend opnieuw manschappen in het algemene referentieziekenhuis van Panzi, dat onder leiding staat van de Nobelprijswinnaar voor de Vrede, dr. Denis Mukwege. Het was Mukwege zelf die dat woensdagavond in een tweet aankondigde, melden de Congolese media MediaCongo en La Prunelle.

“We verwelkomen de herschikking van elementen van #Monusco naar #Panzi sinds vanmorgen om de veiligheid van patiënten en ons personeel te garanderen. Bedankt aan de #UN voor het waarborgen van onze bescherming. Denis Mukwege (@DenisMukwege) 9 september 2020”, stond in de tweet.

De VN-vredesmacht is naar eigen zeggen vastbesloten om de veiligheid van dr. Denis Mukwege en de Panzi-kliniek in het oosten van de DR Congo te waarborgen.“Hoewel een aantal gevallen van Covid-19 onder onze vredestroepen een operationele impact heeft gehad, blijven we nauw samenwerken met dr. Mukwege, de Congolese autoriteiten en internationale partners om ervoor te zorgen dat zijn nood aan veiligheid en die van de kliniek op een effectieve en duurzame manier in acht worden genomen”, verklaarde de woordvoerder van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Stéphane Dujarric.

Dr. Denis Mukwege is de jongste tijd weer een aantal keren bedreigd en geïntimideerd geworden. Er was sprake van haatbrieven en doodsbedreigingen via sociale media en bedreigende telefoontjes naar hem en zijn familie.

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Michelle Bachelet, vroeg al op 28 augustus 2020 om een onderzoek in te stellen naar de daders die de bedreigingen hadden geuit. Bachelet wees erop dat Mukwege was bedreigd na een nieuw pleidooi voor vrede in Oost-Congo.

© CongoForum, 11.09.20 (rok)

Beeld – bron: Monusco

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.