Noord-Kivu : chocolaterie Lowa werkt met cacao uit de streek van Walikale (CongoForum)

GOMA – De inwoners van de provincie Noord-Kivu beginnen zich te ontwikkelen. Stapje voor stapje ontdekken ze dat hun gebied veel meer kan zijn dan gewoon een leverancier van ertsen. Een goed voorbeeld hiervan is de chocolaterie Lowa in de stad Goma die chocoladeartikelen fabriceert.

Dit bedrijf werd in 2019 opgericht door een zoon van Noord-Kivu, de 73-jarige Alexis Kalinda Salumu. Hij maakt chocoladeartikelen met cacao die hij haalt in de streek van Walikale. Tien jaar lang deed Alexis onderzoek op plantages die waren verlaten als gevolg van gewapende conflicten. Hij stootte op veel onwetendheid: dikwijls wist de bevolking niet wat je allemaal met cacao kan doen.

“Als kind hield ik enorm veel van chocolade”, vertelt meneer Kalinda Salumu aan de redactie van CongoForum. “Uiteindelijk waagde ik me in de chocoladesector. Ik Walikale zag ik hoe vele kinderen cacao op de grond gooiden zonder te beseffen dat het iets is waarmee je geld kan verdienen. Die ervaring zette me ertoe aan om een coöperatieve te stichten en de bevolking te sensibiliseren rond het nut van cacaobonen en ze te laten nadenken over de verwerking ervan tot chocolade”.

Elf banen

Momenteel geeft de chocolaterie al werk aan 11 personen. Het was geen kleine uitdaging om het bedrijf op te richten. Aanvankelijk produceerde Lowa chocolade met een machine die werd gemaakt in Goma. Die machine kon cacaopoeder en chocoladerepen afleveren.

“Wat ik nu doe, kan bijdragen tot de vrede in Congo, meer bepaald in Walikale dat jarenlang een slagveld was”, denkt Kalinda Salumu. “Nogal wat jongeren in Walikale laten zich ronselen door gewapende groepen omdat ze geen job vinden. Ik stel aan sommige jongeren voor om cacao te telen en hun productie te verkopen. Zo wordt het voor hen ook mogelijk om inkomsten te creëren”.

Slechte wegen

“Walikale is een streek zonder goede wegen, en dat werkt armoede in de hand. De bevolking slaagt er amper in om de producten van haar akkers af te voeren. Dat is ontmoedigend voor de boeren. Gevolg is dat sommigen zich bij gewapende groepen aansluiten. Anderen gaan werken in de mijnen, vaak sterven ze aan één of andere ziekte. Ik koos ervoor om jongeren warm te maken voor de cacaoteelt. Wanneer iemand een hectare grond heeft die hij kan bewerken, heeft hij iets in handen dat geld kan opbrengen”.

De chocolaterie Lowa wordt meer dan eens met problemen geconfronteerd. Soms is het lastig om goed materieel te vinden. Bovendien moet de cacao naar Goma kunnen worden vervoerd om daar te worden verwerkt.

“De grondstoffen in Goma doen belanden is niet makkelijk”, aldus de ondernemer. “Walikale ligt behoorlijk ver van de stad, de wegen zijn niet goed. Vaak gebruiken we motorfietsen en fietsen maar dat is niet zo veilig. Toch blijf ik hopen dat we dankzij de cacao ooit zelf goede wegen zullen kunnen maken. Ik laat me niet ontmoedigen en ik vraag aan mensen om me vooral aan te spreken. Lowa is een buitengewoon project dat ons ooit rijk zal maken”.

“Geloof in het potentieel van Congo”

Alexis Kalinda Salumu vraagt aan alle landen in de wereld om te geloven in het potentieel van de DR Congo en te beseffen dat er in Congo niet alleen maar gewapende conflicten zijn. “Dit land heeft veel positiefs te bieden”.

“Wij Congolezen hebben ook onze talenten”, onderstreept de zakenman. “Onze buitenlandse partners moeten ons vertrouwen geven en komen deelnemen aan forums over cacao en chocolade. Ik hoop dat buitenlandse ondernemers zich zullen interesseren voor ons, dat ze onze kracht zullen erkennen en dat ze de goede smaak van onze chocolade zullen waarderen”.

De chocolade van Lowa wordt nu al buiten Congo verkocht. Er is heel wat belangstelling voor de producten maar het lukt niet om de productie sterk uit te breiden bij gebrek aan genoeg machines.

© CongoForum – Paulin Munyagala, 08.09.20

Beelden – bron: CongoForum / Congolese pers

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.