Parlementsleden willen zich tijdens parlementaire sessie focussen op de verbetering van de levensomstandigheden van de bevolking (CongoForum)

KINSHASA- Het Congolese parlement en de senaat openden gisteren, 15 september, hun parlementaire sessie van september. Deze zou conform met artikel 166 van de grondwet hoofdzakelijk van budgettaire aard zijn, meldde Radio Okapi.

In de nasleep van de terugkeer van de noodtoestand als gevolg van de coronapandemie, zegden de parlementsleden van zowel meerderheid als oppositie veel te verwachten van deze sessie om de levensomstandigheden van de bevolking te kunnen verbeteren.

Voor hen zijn – naast de stemming over de begroting – bepaalde noodzakelijk hervormingen die moeten gestemd worden prioritair tijdens deze sessie.

Dat is met name het geval voor de hervorming van de CENI (kiescommissie) en de achterstand opgelopen tijdens de laatste sessie, waaronder drie wetsvoorstellen van Minaku Sakata over de hervorming van het rechtsapparaat.

Volgens de oppositie heeft de veiligheidscrisis in het oosten van het land ervoor gezorgd dat de parlementaire controle zelfs belangrijkers is dan de controle van de begroting. Onder meer parlementslid Jackson Ausse heeft deze mening.

Tijdens deze sessie wordt ook de stemming besproken van een nieuwe eerste vicevoorzitter van het parlement als vervanging van Jean-Marc Kabund.

De voorzitters van de twee kamers zeggen dat ze zich grote zorgen maken over de veiligheidssituatie van het hele land en vooral in het oostelijke deel van het land. Daar is er dagelijks sprake van gewelddadige incidenten.

© CongoForum, 15.09.20 (ldw)

Beeld-bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.