President Tshisekedi roept op tot sterkere samenwerking tussen eenheden van Monusco en Congolees leger (CongoForum)

KINSHASA / NEW YORK – President Félix Tshisekedi heeft in een videoconferentie op dinsdag 22 september tijdens de 75e Algemene Vergadering van de VN gepleit voor een sterke samenwerking in Congo tussen de manschappen van de VN-vredesmacht (Monusco) en de FARDC. Dat meldde Radio Okapi.

“Totdat we het eens kunnen worden over de definitieve omschrijving van de toekomst van Monusco op het nationale grondgebied, wenst Congo een sterkere samenwerking tussen de eenheden van de vredesmacht en het Congolese leger om ervoor te zorgen dat we genoeg mogelijkheden hebben om de bevolking te beschermen en de vrede, de veiligheid en het volledige gezag van de staat op het hele nationale grondgebied te herstellen, ook op plaatsen waar de aanwezigheid van gewapende groepen nog zichtbaar is”, aldus Tshisekedi.


Interventiebrigade

Volgens Tshisekedi moet de interventiebrigade niet alleen het laatste deel van de troepenmacht zijn dat Congo verlaat, maar moet ze ook haar huidige configuratie behouden en tegelijkertijd profiteren van een versterking van zijn operationele capaciteit. Volgens de president onderschrijft Congo de noodzaak om Monusco genoeg financiële en logistieke middelen te blijven geven zodat de VN-troepenmacht haar mandaat doeltreffend kan blijven uitvoeren.

Los van de samenwerking met Monusco denkt de Congolese overheid, samen met partners, nog altijd na over manieren om tot niet-militaire oplossingen te komen voor zowel Congolese als buitenlandse gewapende groepen.

Veiligheidssituatie in het oosten

Tshisekedi erkent dat de veiligheidssituatie in het oostelijke deel van het land zorgwekkend blijft. Het staatshoofd merkt op dat de gewapende groepen daar geen enkel respect hebben voor menselijke waarden en zich schuldig maken aan massale misstanden en schendingen van de mensenrechten. Zo zijn er geregeld verkrachtingen en slachtpartijen onder burgers in sommige afgelegen zones in Oost-Congo, onder meer in Beni, Djugu en Rutshuru.

Voor de president is het duidelijk dat de gewapende groepen genoeg middelen hebben om actief te blijven. Die middelen komen vaak uit de illegale exploitatie van natuurlijke rijkdommen en grondstoffen.

© CongoForum, 24.09.20 (glo)

Beeld – bron: Présidence RDC

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.