“Samenwerken met China is niet onverenigbaar met programma’s van Wereldbank en IMF” (CongoForum)

KINSHASA – “De economische samenwerking met China is een partnerschapsmodel dat niet onverenigbaar is met de programma’s van de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds”, stelt het Bureau voor Coördinatie en Toezicht op het Chinees-Congolese-programma.
Dit Bureau presenteerde woensdag op een persbriefing een aantal positieve punten in verband met de Chinees-Congolese samenwerking. Volgens deze structuur moet Congo de samenwerking met China voortzetten, meldde Radio Okapi.

Het akkoord tussen China en Congo van 22 april 2008 ging over de ontwikkeling van een mijnbouwproject en een infrastructuurproject in de Democratische Republiek Congo. Eén van de resultaten van het akkoord was de joint venture Sicomines. Die joint venture bood Gécamine de kans om zijn belang in een aantal partnerships te vergroten. Dankzij de vraag uit China krijgt Gécamines nu veel betere prijzen voor zijn koper, luidt het.
De samenwerking met de Chinezen bezorgt Congo ook nieuwe infrastructuur. Een voorbeeld is de bouw van de waterkrachtcentrale in Busanga, die wordt gefinancierd door Chinese investeerders van Sicomines (240 MW). Die centrale wordt ontwikkeld in de provincie Lualaba.


© CongoForum, 11.09.20 (gm)


Beeld: de waterkrachtcentrale in Busanga

Bron: Youtube

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.